Aankomst onderzoeksteam bij consulaat in Istanbul
NOS NieuwsAangepast

Saudisch-Turks onderzoeksteam in consulaat waar Khashoggi verdween

Turkse en Saudische onderzoekers zijn begonnen aan een inspectie van het Saudische consulaat in Istanbul, waar de Saudische journalist Jamal Khashoggi bijna twee weken geleden naar binnenging en sindsdien niet meer is gezien.

Het team arriveerde aan het eind van de middag bij het consulaat in zwarte Mercedessen. De onderzoekers gingen naar binnen zonder iets te zeggen tegen de wachtende journalisten.

Volgens televisiezender CNN Türk zoekt het team onder meer naar dna-sporen van de verdwenen journalist. Ook zou de woning van de consul worden onderzocht.

Ongerustheid

De verrichtingen van het Turks-Saudische team worden nauwlettend gevolgd, omdat er internationaal veel ongerustheid is over het lot van de columnist van The Washington Post. Khashoggi heeft zich in de krant geregeld kritisch uitgelaten over de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman.

Turkse functionarissen denken dat een Saudische moordbrigade op 2 oktober Khashoggi om het leven heeft gebracht en de journalist vervolgens in stukken heeft gesneden. Saudi-Arabië zegt dat daar geen bewijs voor is, maar heeft tot nu toe ook niet laten weten of de journalist ooit het consulaat heeft verlaten.

Stemanalyse

Een Turkse functionaris zegt op anonieme basis tegen de Arabische zender Al Jazeera dat op bandopnames is te horen dat Khashoggi meteen nadat hij het pand was binnengegaan werd aangevallen. Op de opnames, die niet van een Apple Watch komt, zoals eerder door de Turken werd beweerd, zouden naast Khashoggi drie mensen te horen zijn. Volgens de Turkse functionaris heeft een stemanalyse dat uitgewezen.

Verder zegt de functionaris dat alle medewerkers van het consulaat op de dag van Khashoggi's verdwijning 's ochtends werd opgedragen om het pand te verlaten in verband met een vergadering.

Sancties

In de Amerikaanse politiek wordt aangedrongen op sancties tegen Saudi-Arabië. Ook hebben Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië samen een oproep gedaan om de verdwijningszaak op een geloofwaardige manier te onderzoeken.

President Trump heeft gebeld met de Saudische koning. Het gesprek duurde 20 minuten. De koning zou tegen Trump hebben gezegd dat hij niets weet van deze kwestie. Ook de kroonprins zou er niets mee te maken hebben. Trump: "De ontkenning [van de koning] zou niet sterker hebben kunnen zijn."

Trump zei ook dat hij er rekening mee hield dat Khashoggi het slachtoffer is geworden van criminelen die hij omschreef als rogue killers.

De Amerikaanse Democratische senator Chris Murphy uit op Twitter stevige kritiek op Trumps opmerkingen.

De Amerikaanse president zei verder dat hij de verzekering heeft gekregen van de Saudische koning dat zijn land en Turkije samenwerken om deze zaak "tot op de bodem uit te zoeken". Hij zou de koning verder hebben laten weten dat de "wereld toekijkt". Volgens de president heeft de koning die opmerking goed begrepen.

Trump heeft intussen wel minister Pompeo van Buitenlandse Zaken gevraagd zo snel mogelijk op het vliegtuig te stappen naar Saudi-Arabië en naar Turkije, "als dat nodig is". Hij zei dat niets wordt toegedekt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl