AFP
NOS Nieuws Buitenland Aangepast

'Turkse onderzoekers vanmiddag op consulaat Saudi-Arabië'

De Turkse autoriteiten gaan vanmiddag het terrein op van het Saudische consulaat in Istanbul. Dat heeft een functionaris van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten aan persbureau AP. Het onderzoek zal samen met de Saudiërs worden gedaan.

De inspectie volgt twee weken na de verdwijning van de Saudische journalist Jamal Khashoggi. Die ging op 2 oktober het consulaat binnen om papieren te regelen voor zijn huwelijk met zijn Turkse verloofde. Daarna is niets meer van hem vernomen.

Turkse functionarissen hebben gezegd dat Khashoggi in het consulaat om het leven is gebracht, Saudi-Arabië ontkent en zegt dat de journalist het consulaat 'gewoon' zelf heeft verlaten.

Gebeld

Gisteravond hebben de Turkse president Erdogan en de Saudische koning Salman over de kwestie gesproken. Ze hebben met elkaar gebeld, melden zowel Turkse als Saudische media.

Volgens die media heeft Erdogan in het telefoongesprek met Salman voorgesteld dat de twee landen een gezamenlijke werkgroep opzetten om de kwestie te onderzoeken. Koning Salman zou zich daarbij hebben aangesloten.

60 Minutes

Verschillende landen hebben Saudi-Arabië opgeroepen om een onderzoek in te stellen naar de zaak. De Amerikaanse president Trump zei afgelopen weekend dat het land een zware straf te wachten staat als blijkt dat de journalist is vermoord. Khashoggi woonde sinds een jaar in de Verenigde Staten en werkte voor The Washington Post. Hij vertrok uit Saudi-Arabië omdat hij zich er niet meer veilig voelde.

In gesprek met het CBS-programma 60 Minutes zei Trump dat Saudi-Arabië in een telefoongesprek met zijn schoonzoon Jared Kushner ontkent Khashoggi om het leven te hebben gebracht. Trump houdt desondanks zijn twijfels en wil dat de zaak tot op de bodem wordt uitgezocht. Hij sluit harde sancties niet uit.

Gevraagd wat er op het spel staat als Khashoggi echt is vermoord, zegt Trump: "Heel veel, en misschien vooral omdat het gaat om een journalist. Je zult verrast zijn dat ik dit zeg, maar dat maakt deze zaak verschrikkelijk en walgelijk."

STER reclame