NOS Nieuws

Turkse media tonen beelden van 'doodseskader' journalist Khashoggi

De Turkse krant Sabah heeft een lijst gepubliceerd met daarop vijftien personen die door Saudi-Arabië als "doodseskader" zouden zijn ingevlogen om de kritische Saudische journalist Jamal Khashoggi te laten verdwijnen.

De krant, die sterke banden heeft met de Turkse president Erdogan, toont beelden van camera's van het vliegveld Atatürk. De mannen kwamen aan in Istanbul op de dag dat Khashoggi vermist raakte, vorige week dinsdag, en checkten in bij twee hotels nabij het consulaat.

De camerabeelden tonen de mannen bij aankomst in Istanbul, Jamal Khashoggi en verschillende voertuigen bij het Saudische consulaat:

Turkse media: Saudisch 'doodseskader' te zien op beelden beveiligingscamera's

Een van de mannen zou een forensisch expert zijn. Kort na Khashoggi's verdwijning verlieten de mannen Turkije. Hoe de krant aan de bewakingsbeelden en informatie is gekomen, is onduidelijk.

Zwart busje

Tegelijk met de publicatie in de krant toonde de Turkse tv-zender 24, die net als Sabah op de hand van Erdogan is, beelden van Khashoggi die het Saudische consulaat in Istanbul betreedt.

Even later rijdt een zwarte Mercedes Vito-bus weg bij het consulaat. Die zou vervolgens naar het huis van de Saudische consul zijn gereden.

  • AFP
    Screenshot uit een video waarop Jamal Khashoggi aankomt bij het consulaat in Istanbul
  • AFP
    Screenshot uit de video waarop de verloofde van Jamal Khashoggi te zien is

De tv-zender suggereert dat Khashoggi in het busje zat, maar bewijs daarvoor heeft 24 niet.

Toenemende spanningen

De 59-jarige Saudische journalist staat bekend als een criticus van onder anderen de machtige kroonprins Mohammed bin Salman. Volgens Turkse functionarissen is hij in het gebouw om het leven gebracht. Vooralsnog is daar geen bewijs voor en Saudi-Arabië ontkent die beschuldiging met klem.

De Turkse autoriteiten onderzoeken de zaak en kregen gisteren toestemming het consulaat in Istanbul te doorzoeken. De affaire rond Khashoggi speelt tegen de achtergrond van toenemende spanningen tussen Turkije en Saudi-Arabië.

Grondig onderzoek

Khashoggi werkt voor The Washington Post. Tot deze week hield Amerika zich stil over de zaak. Maar maandag zeiden president Trump en vice-president Pence dat ze zich zorgen maakten over de journalist.

Gisteren riep minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo Saudi-Arabië op mee te werken aan een grondig onderzoek naar de verdwijning. Pompeo wil bovendien dat de uitkomsten van het onderzoek openbaar worden gemaakt.

De Saudische ambassadeur in de Verenigde Staten zegt dat er een Saudisch team is gestuurd om de Turken te helpen.

Hij was al bang dat hij in gevaar was.

Verloofde Hatice Cengiz

Khashoggi was in het consulaat om papieren te verkrijgen voor zijn huwelijk. Zijn verloofde, Hatice Cengiz, schreef maandag in The Washington Post dat Khashoggi op 28 september ook al in het consulaat was geweest.

"Hij was al bang dat hij in gevaar was." De journalist moest nog een keer terugkomen, maar kreeg wel de garantie dat hij dan de juiste papieren zou meekrijgen.

Cengiz drukte in haar artikel president Trump en zijn vrouw Melania, maar ook de Saudische koning en kroonprins, op het hart oog te hebben voor het menselijke aspect in de zaak. Ze hoopt onder meer dat de camerabeelden uit het consulaat worden vrijgegeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl