Wie is de Saudische journalist Jamal Khashoggi en wat zit er achter zijn verdwijning?

Een in Turkije vermiste Saudische journalist zou zijn vermoord in het Saudische consulaat in Istanbul. Dat zeggen althans Turkse bronnen. Saudische autoriteiten ontkennen stellig.

Feit is dat de 59-jarige Jamal Khashoggi al dagenlang vermist wordt na een bezoek aan het consulaat. De situatie krijgt internationaal veel aandacht, omdat Khashoggi zijn land was ontvlucht en al een jaar in de VS woonde. Dat de regionale grootmachten Turkije en Saudi-Arabië soms tegengestelde belangen hebben, helpt de situatie ook niet.

Khashoggi is een in eigen land invloedrijk en gerespecteerd Saudisch journalist. Hij stond te boek als kritisch, maar niet als dissident. Wel vluchtte hij vorig jaar naar de VS, nadat vrienden van hem waren gearresteerd en ook hij restricties kreeg opgelegd. Khashoggi was zeer kritisch over over Mohammed Bin-Salman die in datzelfde jaar als kroonprins werd aangewezen.

Verslaggever Jan Eikelboom interviewde Khashoggi in 2015 in Saudi-Arabië voor een reportage over de Saudische steun aan militante strijders in Syrië. "Het is een forse man, heel vriendelijk. Hij ontving ons in één van zijn huizen."

"Hij is afkomstig uit een goede familie, close met de koninklijke familie en populair. Dat merkte ik ook na afloop van het interview. Zelfs de begeleider die de autoriteiten met ons mee hadden gestuurd wilde met hem op de foto."

Overigens kwam Khashoggi volgens Eikelboom destijds niet over als een dissident. In het interview in 2015 verdedigde hij juist zaken als executies en de Saudische inmenging in de burgeroorlog in Syrië. "Hij werd pas kritisch na de opkomst van kroonprins Bin Salman. Diens hervormingen noemde hij 'fake'."

Khashoggi was in Istanbul om scheidingspapieren te regelen op het Saudische consulaat. Hij had daar afgelopen dinsdag een afspraak. Zijn Turkse verloofde wachtte op hem, maar zag hem nooit meer naar buiten komen. Een goede vriend van Kashoggi kreeg van Turkse autoriteiten te horen dat hij zich moest voorbereiden op een begrafenis.

"Als Kashoggi daadwerkelijk vermoord blijkt, is dat ook voor Saudische begrippen bizar", zegt verslaggever Jan Eikelboom. "Saudi-Arabië kent doodstraffen en soms treft dat ook dissidenten. Maar dan gaan daar altijd rechtszaken aan vooraf en die duren jaren. In dit geval zou hij zonder enige vorm van proces van kant zijn gemaakt."

Reportage en gesprek: Wat zit er achter de vermissing van Jamal Khashoggi?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl