Saudische diplomaten verlaten het consulaat in Istanbul
NOS NieuwsAangepast

Vrienden: 'Khashoggi is door Saudiërs in stukken gesneden'

Turkse vrienden van de verdwenen Saudische journalist Jamal Khashoggi zeggen dat hij in het Saudische consulaat in Istanbul is vermoord. De Turkse autoriteiten zouden hen indirect hebben laten weten dat Khashoggi in het consulaat buiten bewustzijn is gebracht en dat hij door vijftien man in stukken is gesneden.

De Turkse autoriteiten formuleren het voorzichtiger. Zij zeggen dat Khashoggi het consulaat "niet op een normale manier heeft verlaten". Maar ook president Erdogans adviseur Yasin Aktay heeft verklaard dat hij ervan uitgaat dat Khashoggi in het consulaat om het leven is gebracht.

Invloedrijk

Khashoggi is een invloedrijke criticus van de Saudische kroonprins Mohammad bin Salman. Vorig jaar week hij uit naar de VS, omdat hij bang was dat hij in zijn vaderland zou worden aangehouden wegens zijn kritiek op het Saudische optreden in Jemen en de manier waarop het protest in eigen land wordt onderdrukt. Hij schrijft columns in The Washington Post.

Dinsdag meldde hij zich bij het Saudische consulaat in Istanbul om de papieren voor het huwelijk met zijn Turkse verloofde in orde te maken. Toen hij urenlang wegbleef, sloeg de verloofde, die buiten stond te wachten, alarm. Zij lichtte de politie in.

De Jemenitische Nobelprijswinnaar Tawakkol Karman demonstreerde bij het Saudische consulaat

Het Saudische consulaat is omgeven door beveiligingscamera's. Op beelden is niet te zien dat Khashoggi het consulaatterrein verlaten heeft, zoals de Saudiërs zeggen. Maar er zijn die dinsdag door die camera's ook auto's geregistreerd die het terrein af reden.

Of Khashoggi in een van die auto's zat, is niet duidelijk, zei correspondent Lucas Waagmeester in het NOS Journaal. Wat wel duidelijk is, is dat hij dinsdag het terrein op is gegaan en dat hij het niet uit vrije wil weer heeft verlaten. "Daaruit mogen we toch de conclusie trekken dat hij op zijn minst is ontvoerd of op dat terrein of ergens anders is vermoord."

Brutale schending

Volgens Waagmeester zijn de gebeurtenissen zeer schadelijk voor de band tussen Saudi-Arabië en Turkije. Die band was al niet best, zei hij. "Maar het is ook een signaal aan alle landen die diplomatieke contacten met Saudi-Arabië onderhouden, zoals ook Nederland. Ze zijn kennelijk bereid om afspraken over diplomatieke onschendbaarheid te gebruiken om kritische stemmen uit de weg te ruimen."

Daarnaast geeft Saudi-Arabië hiermee een signaal aan Saudiërs die denken dat ze vanuit het buitenland ongestraft kritiek kunnen blijven leveren op de regering en het koningshuis. "De boodschap is zeer duidelijk en intimiderend: doe dat vooral niet want je bent nergens veilig", zei Waagmeester.

Medewerkers van het Saudische consulaat

Een Saudische medewerker van het consulaat noemt de beschuldiging van moord ongegrond. Gisteren is een Saudische delegatie in Istanbul gearriveerd om onderzoek te doen naar de verdwijning van Khashoggi.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken neemt een afwachtende houding aan. "We zijn niet in een positie om hierover uitspraken te doen, maar we volgen de zaak nauwgezet", zei een woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl