AFP
NOS NieuwsAangepast

Trump overweegt zware straf Saudi's, maar wapendeal blijft intact

President Trump zegt dat Saudi-Arabië een zware straf te wachten staat als blijkt dat journalist Jamal Khashoggi is vermoord in het Saudische consulaat in Turkije. Dat zegt hij in het bekende interviewprogramma 60 Minutes van CBS.

Turkije vermoedt dat Khashoggi in het consulaat in Istanbul is gemarteld en in stukken is gesneden door een Saudisch doodseskader. Trump zegt dat er heel hard aan het onderzoek wordt gewerkt en hij vermoedt dat de waarheid "over niet al te lange tijd" aan het licht zal komen.

De Saudische kroonprins Bin Salman heeft eerder deze week met klem alle betrokkenheid bij het verdwijnen van de journalist ontkend.

Sancties

Trump vindt het lastig te zeggen welke sancties hij in gedachten heeft voor Saudi-Arabië. Hij gaat sowieso niet morrelen aan de wapendeal die hij vorig jaar met het land sloot, en waar Amerika honderden miljarden dollars mee verdient. "Ik wil de werkgelegenheid niet schaden. Er zijn andere manieren om een land te straffen."

Trump vindt dat er veel op het spel staat. "Waarschijnlijk komt dat omdat Khashoggi een journalist is. Dat is afschuwelijk, ook al is het verrassend om dat van mij te horen." Trump uitte eerder felle kritiek op de pers in Amerika en noemde journalisten "vijanden van het volk".

Klik hieronder om een fragment te bekijken uit het interview met Trump in 60 Minutes:

Eerder vandaag meldden Turkse media dat Khashoggi in het consulaat audiofragmenten had opgenomen met zijn smartwatch. Volgens bronnen bij de Turkse forensische onderzoeksdienst staan daar de laatste momenten van zijn leven op. Op de opnames zou geschreeuw te horen zijn.

Het was al bekend dat er geluidsopnames waren, maar onduidelijk was hoe die gemaakt zijn.

Volgens de Turkse onderzoekers heeft Khashoggi vlak voor hij het Saudische consulaat in Istanbul binnenliep, de opnames op zijn horloge gestart. Die kwamen binnen op zijn telefoon waarmee zijn verloofde buiten zat te wachten, waarschijnlijk zonder dat zij het wist. Er zou te horen zijn hoe Khashoggi ondervraagd en gemarteld werd.

Via de cloud?

De autoriteiten zouden de opnames via de cloud hebben bemachtigd. Volgens de Turkse media hebben zijn belagers geprobeerd om de bestanden te verwijderen, maar zijn ze daar niet in geslaagd.

Techexperts plaatsen bij persbureau Reuters kanttekeningen bij het verhaal. Ze zeggen dat het onwaarschijnlijk is dat een horloge in het consulaat verbinding kon maken om de opnames te versturen. De meeste horloges van Apple, die Khashoggi droeg, verliezen hun connectie als ze verder dan 10 à 15 meter van de telefoon verwijderd zijn.

Khashoggi had een afspraak op het consulaat om documenten voor zijn huwelijk te regelen en kwam nooit meer naar buiten. Hij is nu al een week vermist.

De journalist onderhield warme banden met het koningshuis van Saudi-Arabië, maar de laatste tijd uitte hij felle kritiek op de Saudische kroonprins. Hij schreef in onder meer The Washington Post over de oorlog in Jemen, waar Saudi-Arabië een hoofdrol in speelt.

Vanmiddag eiste de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu dat het Saudische consulaat een team van Turkse rechercheurs binnenlaat om onderzoek te doen.

Bekijk hier beelden die de Turken eerder hebben vrijgegeven van het doodseskader dat bij het consulaat arriveerde:

Turkse media: Saudisch 'doodseskader' te zien op beelden beveiligingscamera's

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl