May kwam woensdag dansend het podium op AFP

Het beeld van de houterige, Britse premier die woensdag onder de klanken van Dancing Queen van ABBA dansend het podium betrad ging de hele wereld over. De Britten zagen een premier met zelfspot, altijd een goede manier om in Groot-Brittannië punten te scoren. Maar May liet ook een menselijke kant van zichzelf zien. Ze vertelde hoe ze haar peetdochter onlangs verloor na een slopende strijd tegen kanker en hoeveel dat haar deed. De Britse pers was grotendeels vol lof.

Het was een moment waar veel druk op stond. May was op het congres frontaal aangevallen door haar grote concurrent Boris Johnson, die haar brexit-plan in een volgepakte zaal als een Banksy-schilderij door een ingebouwde versnipperaar liet glijden. Johnson wil dat May direct afstand neemt van haar zogenoemde Chequers-plan, wat in de ogen van de voormalig minister van Buitenlandse Zaken betekent: "half in, half uit de EU".

En May zette daar een voor haar doen sterk verhaal tegenover. Ze kreeg een lange, staande ovatie voor haar poging de zo verscheurde partij weer wat te verenigen. Ook kwam ze de Johnson-volgers in de zaal tegemoet door nog maar eens flink de hakken in het zand te zetten tegenover de EU.

Na afloop zeiden vele partijleden, uit allerlei gelederen, dat het May's beste speech ooit was. En dat dit niet het moment was om May aan de kant te zetten. Oftewel: de premier had het zo beladen partijcongres goed overleefd. Nu is het zaak om in de aanloop naar de EU-top over elf dagen een doorbraak te forceren in de brexit-onderhandelingen.

Britse media schrijven dit weekend dat het optimisme over de kans op zo'n doorbraak zowel aan Brusselse als aan Britse kant groeit. Met name op het punt van het grootste struikelblok, de grens tussen Ierland en Noord-Ierland, zou er een compromis in de maak zijn.

Geheime gesprekken

Een andere interessante ontwikkeling, volgens The Guardian, is dat regeringsfunctionarissen in het geheim gesprekken zouden voeren met Labour-parlementariërs om ze over te halen met de brexitdeal van de regering mee te stemmen.

Want May realiseert zich steeds meer dat elk compromis dat ze sluit, tot nog meer verzet gaat leiden bij de luide brexiteers in haar fractie. In dat geval zal ze oppositieleden nodig hebben om een uiteindelijke deal door het parlement te krijgen. En er zijn tientallen Labourparlementsleden die nu een kiesdistrict vertegenwoordigen dat in meerderheid voor brexit stemde. Die zullen zich niet comfortabel voelen om elke brexit-deal die straks op tafel ligt hoe dan ook weg te stemmen, hoezeer hun leider Jeremy Corbyn daar misschien ook voor zal pleiten.

Heb je de dansende May gemist, of wil je haar nog eens zien, kijk hieronder:

'Dancing Queen' May komt dansend op bij partijcongres

STER reclame