EPA
NOS NieuwsAangepast

Kavanaugh in Hooggerechtshof VS na krappe meerderheid in Senaat

De Amerikaanse Senaat heeft met 50 stemmen voor en 48 tegen ingestemd met de aanstelling van Brett Kavanaugh als rechter van het Hooggerechtshof. Zo'n twee uur na de stemming is hij beëdigd door opperrechter John Roberts. Daarmee is het hoogste Amerikaanse rechtscollege weer compleet.

De stemming in de Senaat was het slotstuk van een benoemingsprocedure die politiek Washington wekenlang in spanning hield. De 53-jarige Kavanaugh werd na zijn nominatie beschuldigd van seksueel overschrijdend gedrag. De vrouw die met die beschuldiging kwam, werd door een senaatscommissie gehoord en de FBI deed tot afgelopen donderdag onderzoek naar de kwestie.

De beslissende stemming werd herhaaldelijk onderbroken om protesterende tegenstanders van Kavanaugh van de publieke tribune te verwijderen. Uiteindelijk heeft de zaak de aanstelling van Kavanaugh, die ontkent fout te zijn geweest, dus niet in de weg gestaan.

Afwijkende stemmers

Slechts één Democraat stemde voor de benoeming van Kavanaugh: senator Joe Manchin uit West Virginia. Hij heeft de steun van de vele Trump-stemmers in zijn staat hard nodig om volgende maand te winnen bij de tussentijdse verkiezingen.

Ook aan Republikeinse kant was er een senator die van de partijlijn afweek. Maar senator Lisa Murkowski, tegenstander van de benoeming van Kavanaugh, onthield zich van stemming omdat een Republikeinse collega, een voorstander, afwezig was omdat zijn dochter trouwde. Hun stemmen konden zo tegen elkaar worden weggestreept.

Meerderheid tekende zich af

Tot gisteren was het onduidelijk of de conservatieve kandidaat van president Trump genoeg stemmen zou krijgen. Maar gisteravond verklaarden twee van de vier weifelende senatoren die nog over waren, dat ze toch voor Kavanaughs benoeming zouden stemmen. Toen leek niets diens aanstelling nog in de weg te staan.

Trump reageerde opgetogen op de instemming van de Senaat en feliciteerde de rechter in een tweet. Met de komst van Kavanaugh slaat de balans in het hof door naar de conservatieve zijde. Een rechter van het Hooggerechtshof wordt voor het leven benoemd.

Correspondent Arjen van der Horst spreekt dan ook van een grote zege voor Trump. Kavanaugh is na Neil Gorsuch de tweede jonge, conservatieve rechter die onder Trump tot lid van het Hooggerechtshof is gemaakt. "Dit is een Republikeinse droom die uitkomt", zegt Van der Horst. "Dit alleen al maakt het presidentschap van Trump tot een ongekend succes voor de Republikeinen."

Protest

Tegenstanders van Kavanaugh grepen de stemming opnieuw aan om te demonstreren. De politie heeft in totaal 164 betogers opgepakt:. De meesten protesteerden voor het Hooggerechtshof, dertien mensen werden gearresteerd voor ongeoorloofde acties in het Senaatsgebouw.

Bij eerdere protesten tegen Kavanaughs benoeming zijn in Washington meer dan 300 mensen opgepakt, vooral vrouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl