Reuters
NOS NieuwsAangepast

Honderden arrestaties bij protest tegen Kavanaugh in Washington

Bij een protest in Washington tegen kandidaat-rechter Brett Kavanaugh zijn meer dan 300 mensen opgepakt. De meeste betogers waren vrouwen. Onder de arrestanten was model Emily Ratajkowski en ook actrice Amy Schumer zou zijn opgepakt.

De duizenden betogers liepen in een mars door Washington, te beginnen bij het hof waar Kavanaugh nu werkt. Ook stonden ze bij het Hooggerechtshof, waar Kavanaugh nu kandidaat-rechter voor is. Toen de betogers gingen zitten in een kantoor van de Senaat en weigerden te vertrekken werden ze aangehouden.

"Stem voor Kavanaugh is stem tegen vrouwen"

Kavanaugh is omstreden na aantijgingen van aanranding door een vrouw die hij kende in zijn studententijd. Ook twee andere vrouwen hebben daarna verklaard over seksueel wangedrag. Kavanaugh heeft zich voor de Senaat fel verdedigd tegen de aantijgingen, die volgens hem vals zijn.

In een artikel in The Wall Street Journal zegt Kavanaugh vandaag dat hij misschien wat te emotioneel was daarbij. "Ik zei wat dingen die ik waarschijnlijk niet had moeten zeggen."

FBI-onderzoek

De benoeming van Kavanaugh kwam gisteren een stap dichterbij. De voorzitter van de Senaatscommissie voor juridische zaken, de Republikein Chuck Grassley, verklaarde dat een onderzoek door de FBI naar de beschuldigingen geen belastende informatie heeft opgeleverd. Twee van de drie Republikeinen in de Senaat die twijfel hebben uitgesproken over Kavanaugh zouden nu over de streep getrokken zijn.

De Democraten hebben het FBI-onderzoek ook ingezien en vinden het ondermaats. De FBI zou veel te weinig tijd hebben genomen en niet alle relevante bronnen hebben gehoord.

Mogelijk wordt er zaterdag door de Senaat gestemd over de benoeming van Kavanaugh in het Hooggerechtshof. De Republikeinen hebben in de Senaat een krappe meerderheid. Bij een 'ja' krijgt het hof een conservatieve meerderheid, wat een belangrijke overwinning zou betekenen voor president Trump en zijn partij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl