'Mensen in Palu bedelen om hulp, die ze mondjesmaat krijgen'
De overlevenden van de aardbeving en tsunami op het Indonesische eiland Sulawesi lijken vooralsnog vooral op zichzelf aangewezen. "De gecoördineerde hulp moet helaas nog helemaal op gang komen voor zover ik het kan overzien", zegt correspondent Michel Maas.
De NOS-correspondent is na een autorit van 19 uur aangekomen in het moeilijk bereikbare rampgebied. De laatste 100 kilometer voor de zwaar getroffen stad Palu zag hij talloze mensen langs de weg staan. "Ze proberen elke auto tegen te houden om iets van voedsel of drinken te ontfutselen", zegt Maas in het NOS Radio 1 Journaal.
Plunderaars
De politie patrouilleert op straat en zegt hard op te treden tegen plunderaars. Ooggetuigen melden dat agenten waarschuwingsschoten hebben gelost om te voorkomen dat winkels werden belaagd in Palu, meldt persbureau AFP.
De meerderheid van de tenten waar mensen in schuilen is zelfgebouwd van wat landbouwplastic.
Er zitten diepe scheuren in de wegen, die soms deels geblokkeerd zijn door de lokale bevolking. "Ze willen zoveel mogelijk gelegenheid hebben om hulpgoederen van auto's af te halen." Provisorische borden met teksten als 'we hebben eten nodig', staan langs de weg.
Op het laatste stuk van de rit naar Palu was het aansluiten in een lange file. Maas zag voornamelijk particulieren die per auto naar Palu onderweg waren. "Vaak om familie te helpen, maar ook om in het algemeen voedsel uit te delen."
In Palu ziet Maas de verwoesting door de vloedgolf, die op sommige plaatsen zes meter hoog was. "Langs de baai is een heel stuk platgewalst door de tsunami. Aan de ene kant van de weg is alles weg door het water. En aan de andere kant zie je dat alle gebouwen kapot zijn door de aardbeving."
Kinderen op bijbelkamp
In een kerk vonden reddingswerkers 34 omgekomen kinderen, meldt het Rode Kruis. De kinderen waren op bijbelkamp toen ze werden overvallen door de landverschuiving.
Volgens hulporganisaties kampen honderdduizenden inwoners met dringende tekorten aan voedsel, drinken, medicijnen en noodopvang.
"Overal bij de huizen zie je mensen bedelen om hulp, die ze maar mondjesmaat krijgen", vervolgt Maas. De overheid heeft een aantal tenten opgezet als onderdak voor de ontheemden. "De overgrote meerderheid van de tenten waar mensen in schuilen is zelfgebouwd. Van wat landbouwplastic in elkaar getimmerd."
Op veel plaatsen hebben bewoners nog geen hulp gekregen:
In alleen al één wijk van Palu werden 1700 huizen verzwolgen door de aardbeving. Vermoedelijk liggen er nog honderden mensen onder het puin.
In een ingestort hotel raakten zo'n 50 mensen bedolven. Er zijn negen levenloze lichamen geborgen. Drie mensen zijn levend onder het puin vandaan gehaald. "We verwachten dat er nog steeds overlevenden vastzitten", zegt de leider van een reddingsteam tegen persbureau Reuters.
Op dronebeelden is de enorme schade duidelijk te zien:
Nog heviger dan in Palu
De verwachting is dat er duizenden doden zijn gevallen bij de natuurramp, het officiële dodental is vanochtend opgelopen tot 1234. Dat zijn vooral slachtoffers uit Palu. Deze stad met 375.000 inwoners ligt zeer waarschijnlijk niet in het zwaarst getroffen gebied. Bepaalde regio's, waar de aardbeving nog heviger te voelen was, zijn sinds vrijdag afgesloten van de buitenwereld.
De aanvoer van hulpmiddelen via het enige vliegveld van Palu verloopt nog niet gestroomlijnd. Zo'n 3000 mensen hadden zich daar gisteren verzameld, in een wanhoopspoging om per vliegtuig het gebied te verlaten. De groep zorgde voor chaos en blokkeerden naar verluidt de landingsbaan. Het leger zegt nu tegen The Jakarta Post dat de situatie op het vliegveld weer onder controle is.