NOS

Het voetbalseizoen zit nog in de beginfase, maar het woord crisis valt al her en der. Het is crisis in Groningen, crisis in Breda, crisis in München en helemaal crisis in het Aziatische deel van Istanbul bij Fenerbahçe. Voor Phillip Cocu dreigt een vroegtijdig ontslag na de 3-0 nederlaag van Fenerbahçe zondag bij Rizespor.

De telefoon van oud-Fenerbahçe-speler Pierre van Hooijdonk stroomde vol met berichten van Turkse vrienden na de nieuwe nederlaag. De topclub staat nu veertiende in de competitie en de positie van trainer Cocu lijkt onhoudbaar. "Ik ga nu vrezen", zegt Van Hooijdonk aan tafel in Studio Voetbal. "Het wordt lastig."

"Bij PSV begon Cocu ook matig...", zegt presentator Tom Egbers.

Van Hooijdonk: 'Ik ga nu vrezen voor Cocu'

"Maar dit is geen Herdgang", zegt Van Hooijdonk. "Sjoerd Mossou had er in het AD een geweldige column over. Cocu is van boswachter op de Leenderheide verkeers­regelaar in het centrum van Istanbul geworden. Zo groot is het contrast."

'Ajax kan Bayern pijn doen'

Bij de Duitse recordkampioen Bayern München is het ook crisis na een 1-1 gelijkspel tegen FC Augsburg en een 2-0 nederlaag bij Hertha in de Bundesliga. Dat is mogelijk goed nieuws voor Ajax, dat dinsdag op bezoek gaat in München voor de Champions League.

"Of Bayern gaat revanche nemen of het elftal is daadwerkelijk te oud", zegt Jansma. "Ik acht Ajax in staat daar een resultaat te halen."

"Ik ook", voegt Van Hooijdonk toe. "We hebben Ajax dit seizoen al heel goed zien spelen. Als ze dat niveau halen, maken ze een kans. Met snelheid voorin kan je Bayern pijn doen."

'Groningen gaat naar de afgrond'

Van de crises in het buitenland naar de crises in Nederland. Voormalig FC Groningen-speler Jevgeni Levtsjenko ziet met lede ogen aan hoe zijn oude club is afgegleden naar de kelder van de eredivisie.

"Er is te weinig kwaliteit", stelt hij vast. "Ritsu Doan is het enige pareltje. Er zijn de afgelopen jaren geen topspelers meer gehaald. En er is geen geld meer. Pijnlijk om te zien hoe Groningen naar de afgrond gaat."

'Vreemd, dat verwachtingspatroon bij FC Groningen'

"Vreemd dat men nog hetzelfde verwacht van FC Groningen als vroeger", zegt Jansma. "Groningen is geen subtop meer. Er zit niets meer en er mag geen verwachtingspatroon meer zijn."

'Applaus voor NAC uniek'

Waar in Groningen, dat zondag met 1-1 gelijkspeelde tegen FC Utrecht, de lege groene stoeltjes op de tribune opvallen, is dat bij een andere club in crisis, NAC Breda, zeker niet het geval. In Breda zit het altijd vol, zo ook afgelopen zaterdag tegen koploper PSV (0-2).

'Er was bij NAC angst voor slachtpartij tegen PSV'

"Er was veel angst voor de wedstrijd", zegt oud-NAC-speler Van Hooijdonk. "Angst voor een slachtpartij. Maar NAC maakte er een vechtwedstrijd van en daar had PSV moeite mee."

"NAC heeft wel een heel slecht elftal, hoor", voegt Jansma toe.

Dat erkent Van Hooijdonk, maar desondanks stond het publiek na de nederlaag tegen PSV op de banken. "Het publiek wil een elftal zien dat ervoor knokt. Het is uniek, maar ook weer wat zielig. Het was tegenhouden met veel enthousiasme. Wat gebeurt er dan als er een keer een goede steekbal wordt gegeven?"

STER reclame