Premier Theresa May en haar man Philip aan de vooravond van het congres
NOS Nieuws

Wekdienst 30/09: congres Britse Conservatieven en slotdag WK wielrennen

Goedemorgen! Premier Rutte opent de vijfde Nationale Hulpverlenersdag, Macedoniërs stemmen vandaag in een referendum over de nieuwe naam Noord-Macedonië en het congres van de Britse Conservatieve Partij gaat van start.

De zon schijnt eerst geregeld, in de loop van de dag raakt het vanuit het noordwesten bewolkt en in de avond valt er een enkele bui. Het wordt 16 tot 18 graden. Maandag en dinsdag is het vrij koel met enkele buien en veel wind. Woensdag blijft het droog met nu en dan zon en wordt het weer milder.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Birmingham begint vandaag het partijcongres van de Britse Conservatieven. De brexit zal de agenda domineren. Woensdag houdt premier May een toespraak.
  • Macedoniërs gaan naar de stembus om over naamsverandering van hun land te stemmen. In juni sloten de premiers van Griekenland en Macedonië een akkoord.
  • Premier Rutte opent de vijfde Nationale Hulpverlenersdag in Hoorn. Het thema is respect voor hulpverleners.
  • Krijgen we nog een Nederlandse wereldkampioen bij het WK wielrennen? De mannen rijden vandaag de wegwedstrijd.

Wat heb je gemist?

Elon Musk vertrekt als voorzitter van de raad van bestuur van Tesla. Dat is onderdeel van de schikking die de topman en de fabrikant van elektrische auto's hebben getroffen met beurswaakhond SEC. Ook moeten het bedrijf en hijzelf allebei 20 miljoen dollar betalen. De zaak draait om een tweet waarin Musk had geschreven het bedrijf voor 420 dollar per aandeel van de beurs te willen halen. Musk houdt wel de dagelijkse leiding.

Ander nieuws uit de nacht:

  • President Trump geeft de Democraten de schuld van de rel rond zijn kandidaat-rechter voor het Hooggerechtshof Kavanaugh. Bij een rally in West-Virginia sprak hij van een "meedogenloze en schandelijke tactiek" tegen de rechter. De president houdt senator Feinstein verantwoordelijk voor het lekken van een brief van een Amerikaanse met aantijgingen tegen Kavanaugh.
  • In de Amerikaanse staat Washington is een man veroordeeld tot twee jaar cel en een boete van 1,5 miljoen dollar voor de overexploitatie van zeekomkommers. De 62-jarige Hoon Namkoong, baas van een bedrijf in vis en schaaldieren, gaf ruim 110.000 kilo te weinig op.
  • De studenten die vrijdag werden aangehouden bij de ontruiming van het P.C. Hoofthuis in Amsterdam zijn weer op vrije voeten. De groep bezette het gebouw van de Universiteit van Amsterdam uit protest tegen de bezuinigingen in het hoger onderwijs en het diversiteitsbeleid van de UvA, dat volgens hen tekortschiet.

En dan nog even dit:

Kanye West wil voortaan als 'Ye' door het leven. Dat was al enige tijd zijn bijnaam. "Ik geloof dat 'ye' het meest voorkomende woord in de Bijbel is, en daarin betekent het 'jij'", zei de 41-jarige rapper eerder dit jaar in een radio-interview.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl