AFP
NOS NieuwsAangepast

Tesla en topman Musk bestraft door beurswaakhond

Elon Musk en Tesla hebben een schikking getroffen met de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Onderdeel van de schikking zijn het terugtreden van Musk als voorzitter van de raad van bestuur van het bedrijf en de betaling van in totaal 40 miljoen dollar. Musk houdt als ceo (chief executive officer) de dagelijkse leiding over het bedrijf dat innovatieve elektrische auto's produceert.

Om tegemoet te komen aan het bezwaar van de SEC dat de raad van bestuur te veel de oren laat hangen naar Musk, wordt er van buiten het bedrijf een nieuwe bestuursvoorzitter aangetrokken.

'Misleidende tweet'

De schikking volgt twee dagen nadat de toezichthouder Musk had aangeklaagd voor fraude vanwege een tweet waarin hij schreef het bedrijf voor 420 dollar per aandeel van de beurs te willen halen. Later trok hij die plannen weer in. Volgens de SEC was die tweet "onjuist en misleidend".

Als gevolg van de tweet werd de handel op de beurs ruim 2 uur stilgelegd en het aandeel Tesla steeg in korte tijd met 7 procent. De SEC startte een onderzoek omdat Musk zich mogelijk schuldig had gemaakt aan fraude en het manipuleren van de beurskoers.

Miljoenenboete

Musk moet binnen 45 dagen aftreden als voorzitter van de raad van bestuur. Hij mag die functie de komende drie jaar niet meer uitvoeren. Daarnaast moet zowel Tesla als Musk zelf een boete van 20 miljoen dollar betalen. Dat geld gaat naar investeerders die schade hebben geleden.

Ook zullen er minder verrassende tweets van Musk verschijnen omdat hij zich voortaan moet houden aan de communicatiestrategie van Tesla als hij over de onderneming twittert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl