NOS Nieuws

'Werkdruk vernietigt sociaal leven en academische carrières', hoogleraren protesteren

  • Sjors Beukeboom

    redacteur Online

  • Sjors Beukeboom

    redacteur Online

Niet alleen studenten demonstreerden vandaag in Amsterdam. Ook academici gingen de straat op. De 'Mars voor het Onderwijs' vormde het slot van een week van protest van docenten uit het wetenschappelijk onderwijs onder de naam WOinActie .

Samen met studenten scanderen zo'n twintig academici vanmiddag op de Binnengasthuisstraat leuzen tegen de bezuinigingen en de hoge werkdruk. Manon Parry, werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam, is een van hen. Zij zegt dat er een crisis is in het onderwijssysteem. "De werkdruk vernietigt het persoonlijke leven en de academische carrière van hoogleraren." Parry wordt bijna overstemd door de studenten. 'Vecht, vecht, vecht, onderwijs is een recht!", klinkt het, terwijl de mars wordt ingezet.

De Mars voor Onderwijs in Amsterdam

Minister Van Engelshoven (D66, Onderwijs) erkende deze week dat de werkdruk aan de universiteiten hoog is. Ze wil "hier samen met universiteiten naar kijken om dit aan te pakken", schreef ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Onvoldoende, vindt Rens Bod, het gezicht van de landelijke protestacties. "We zijn al in gesprek, onder andere over versnelde investeringen na afschaffing van de studiefinanciering", zegt Bod. "Het is daarom een extra trieste vaststelling dat er, bovenop alle andere bezuinigingen op het wetenschappelijk onderwijs, nóg een bezuiniging van 19 miljoen in de Miljoenennota is aangekondigd. Het is volstrekt onacceptabel."

Rens Bod voor het bezette P.C. Hoofthuis

Parry geeft inmiddels zes jaar college in Nederland. Ze vindt dat het Nederlandse academische systeem 'in crisis' is. "Ik kan niet meer de docent zijn die ik wil zijn. Hoogleraren zijn overwerkt. De druk vanuit het management om te presteren wordt alsmaar hoger."

De werkdruk in het Nederlandse wetenschappelijk onderwijs ligt veel hoger dan in de VS of het VK.

Manon Parry

Parry ziet collega na collega uitvallen met een burn-out. "Een collega is zelfs, zonder zicht op een nieuwe baan, uit de academische wereld gestapt. Ze kon de werkdruk niet meer aan. Ik snap het, want ook ik werk minstens zes dagen per week tot in de late avonduren. Ik heb gewerkt in de Verenigde Staten en in het Verenigd Koninkrijk, maar in Nederland ligt de werkdruk echt veel hoger."

Bod herkent zich in het beeld dat Parry schetst en ziet collega's naar buurlanden vertrekken. "Daar waarschuw ik al tijden voor. De werkdruk gaat niet alleen ten koste van het onderwijs, het onderzoek lijdt er ook enorm onder. Nederland gaat er als kennissamenleving snel op achteruit."

Bod is blij met de bijval van studenten, die zowel hun eigen werkdruk en als die van hun docenten te hoog vinden. "Deze Mars voor Onderwijs is zelfs georganiseerd door studentenorganisaties. Het geeft aan dat deze actie breed en landelijk wordt gedragen."

Terwijl de Mars voor Onderwijs over de Raadhuisstraat loopt, kondigt Bod alvast nieuwe acties aan. Als minister Van Engelshoven niet aan de twee eisen, bezuinigingen weg en extra investeringen, tegemoetkomt, voeren de academici opnieuw actie, bijvoorbeeld bij de landelijke protestactie van de publieke sector.

De Mars voor Onderwijs in Amsterdam

Daarnaast denkt de actiegroep na over hardere acties. "We overwegen een boycot van bepaalde administratieve verplichtingen, maar daar komen we op 12 oktober mee."

De Mars voor Onderwijs komt uiteindelijk na drie kwartier bij het bezette P.C. Hoofthuis aan. Ongeveer 150 studenten gaan vervolgens naar binnen. Parry en Bod niet, zij keren huiswaarts. Of beter gezegd, kantoorwaarts. Bod: "De werkdruk is te hoog om nog langer te blijven. Ik heb vandaag al afspraken afgezegd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl