Student wordt weggedragen door de mobiele eenheid
NOS NieuwsAangepast

Ruim twintig studenten aangehouden voor bezetting Universiteit van Amsterdam

De politie heeft 26 studenten aangehouden die vandaag het het P.C. Hoofthuis hadden bezet, een gebouw van de Universiteit van Amsterdam. De mobiele eenheid heeft eerst een handjevol studenten losgewrikt van de ingang aan de Spuistraat en is daarna naar binnen gegaan. De grotere groep studenten die de ingang aan het Singel had bezet, is daarna uit eigen beweging vertrokken.

Politie ontruimt bezet gebouw Amsterdam

De studenten bij de ingang aan de kant van de Spuitstraat zijn weggedragen door de mobiele eenheid, maar niet aangehouden. De demonstranten die binnen in het universiteitsgebouw zijn aangetroffen zijn wel opgepakt. Hen wordt lokaalvredebreuk verweten. De UvA heeft daar ook aangifte van gedaan.

Burgemeester Halsema slaagde er niet in de demonstranten over te halen alsnog tot vertrekken. Zij bood de studenten gesprek aan met het college van bestuur van de universiteit, in cultureel centrum De Balie. Dat aanbod werd in eerste instantie geweigerd. Later zei een van de studentenleiders wel te willen praten, maar daarvan is het volgens een woordvoerder van De Balie niet meer gekomen. "Ik heb geen van de partijen hier gezien."

Diversiteit

De studenten protesteerden sinds vanochtend tegen bezuinigingen in het hoger onderwijs en tekortschietende diversiteitsbeleid van de UvA. De demonstranten zaten met hun armen in elkaar gehaakt voor de ingang van het gebouw van de faculteit der geesteswetenschappen en scandeerden protestleuzen.

Volgens de stadszender waren de meeste van de 200 studenten die aan het protest begonnen vanmiddag al afgedropen. Zij stonden op omliggende bruggen te kijken.

Steun van GroenLinks

Opvallend is dat GroenLinks in Amsterdam aan het begin van de middag steun betuigde aan de actievoerende studenten. De Amsterdamse afdeling twitterde onder meer dat ze de zorgen van de studenten deelt en dat de universiteit wordt beheerst door 'economisme', maar er moet zijn om studenten op te leiden tot kritische burgers.

Omstreeks 12.30 uur gingen tientallen studenten naar binnen die meededen aan de zogenoemde March for Education 2.0.

De universiteit heeft aangifte gedaan van huisvredebreuk en zegt dat de studenten schade hebben aangericht. De bezetters weigerden vanochtend met het universiteitsbestuur in gesprek te gaan.

De studenten maakten vanochtend ook een spandoek vast op het dak van het gebouw:

Studenten bezetten gebouw UvA

De studenten zeggen dat het onbegrijpelijk is dat het kabinet extra bezuinigt op het hoger onderwijs maar wel twee miljard euro uittrekt "om de diepe zakken van buitenlandse investeerders te vullen door de dividendbelasting af te schaffen".

Ze vinden ook dat het college van bestuur van de UvA te weinig doet om de universiteit diverser te maken. Vooral vergeleken met de Vrije Universiteit in Amsterdam is de UvA te wit, zeggen ze.

Vaker bezet

Gebouwen van de UvA zijn de afgelopen jaren vaker bezet door studenten. Zo werden het Maagdenhuis en het Bungehuis lange tijd gebarricadeerd. De universiteit zegt dat het honderdduizenden euro's heeft gekost om die schade te herstellen. In het Bungehuis, vrijwel naast het P.C. Hoofthuis, zit sinds kort de Britse sociëteit Soho House.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl