NOS NieuwsAangepast

Identiteit van vijf van de terrorismeverdachten bekend, dit zijn ze

Van vijf van de zeven terrorismeverdachten die gisteren werden opgepakt, is inmiddels de identiteit bekend. De mannen wonen allemaal in Arnhem en omgeving of hebben daar gewoond. Vier van hen hebben pogingen gedaan om in Syrië te komen, maar zijn daar alle vier niet in geslaagd. Drie van hen zijn daar voor veroordeeld.

Dit zijn de mannen die volgens het Openbaar Ministerie een grote terroristische aanslag in Nederland wilden plegen:

Hardi N.

Hardi N. (34) uit het Arnhemse Statenkwartier wordt door het OM als 'de spil' in het netwerk gezien. De geboren Koerdische Irakees werd in 2014 gearresteerd op verdenking van uitreizen naar Syrië om zich daar aan te sluiten bij terreurgroep Jabhat al-Nusra. Daarvoor wordt hij veroordeeld tot 3 maanden gevangenisstraf en 21 maanden voorwaardelijk.

N. werkte tot zijn arrestatie als vreemdelingenbewaarder bij justitie. Hij is gescheiden, heeft een dochter van zes en had schulden toen hij uit de gevangenis kwam. Tijdens de rechtszaak zei hij zich nooit bij een strijdgroep te willen aansluiten. "Ik ben gelovig, maar niet radicaal. Radicalen zien me als een afvallige omdat ik voor de overheid werk. Ik was niks geks van plan."

N. wordt na zijn veroordeling behandeld voor een posttraumatische-stressstoornis. Volgens de reclassering ging N. in 2016 twijfelen over zijn kennis en strenge opvattingen over het geloof. Hij zei zich opnieuw te willen verdiepen in de islam om zo "als het ware opnieuw te beginnen". De reclassering heeft N. daarop geholpen aan een theologisch deskundige, met wie hij wekelijks een gesprek had.

Op de voordeur van N.'s ouderlijk huis zijn de sporen van een stormram waarmee het arrestatieteam naar binnen is gegaan, nog te zien. Zijn ouders zijn nu in Irak, vertelt een jongere broer aan de NOS. De politie was van half zeven tot middernacht in het huis bezig en nam computers en telefoons mee. Zijn broer is verbaasd over de arrestatie. "Ik geloof helemaal niks van dit verhaal, het is lariekoek. Het ging goed met Hardi. Ik zag hem om de dag. Hij sportte veel en had net de voogdij over z'n dochter terug."

De politie heeft gisteren op vijf plekken in Arnhem invallen gedaan

Op zo'n 700 meter van het ouderlijk huis van N., ook in de wijk Presikhaaf, woont de 18-jarige Amir B. Hij is de jongste verdachte die is opgepakt. B. volgt een opleiding maatschappelijke dienstverlening. Hij woont in zijn ouderlijk huis in de wijk Presikhaaf met in ieder geval zijn moeder, broer en zusje.

Zijn moeder is van oorsprong Pools, zijn vader Egyptisch, vertelt zijn moeder. Ze zegt dat haar zoon niet geradicaliseerd is, maar wel "een goede gelovige" wilde zijn. De vrouw heeft nooit vermoed dat haar 18-jarige zoon zich met terrorisme bezighield, zegt ze. B. heeft zijn moeder ook nooit laten merken dat hij negatief staat tegenover de Nederlandse samenleving.

Nadeem S. en Waïl el A. voor de rechter in 2015

Twee andere verdachten komen allebei uit Arnhem-Zuid. In de wijk Vredenburg woont Nadeem S. (26). Hij is geboren in Afghanistan. In de zomer van 2015 werd hij samen met de andere verdachte Waïl el A. (21) opgepakt door Turkse undercoveragenten bij de grens met Syrië. El A. komt net als S. uit Arnhem-Zuid, maar woont inmiddels in Rotterdam. De mannen werden veroordeeld tot respectievelijk 2 en 3 jaar cel. Hun zaken lopen nog in hoger beroep.

El A. verklaart dat ze hun vriend Marouane B. uit Syrië wilden ophalen, dat die geen geld had en graag terug wilde keren. Dezelfde Marouane riep eerder dit jaar nog op om aanslagen te plegen in Europa, "op plaatsen waar agenten, militairen en leden van het koninklijk huis komen", scheef hij onder meer aan dagblad De Gelderlander.

De geboren Arnhemmer heeft een eigen grondwerkbedrijf en is vaker in contact gekomen met de politie. Vorig jaar werd hij opgepakt op de militaire vliegbasis Volkel, waar hij tijdelijk als grondwerker werkte, omdat hij verdachte foto's aan het maken was. Het OM concludeerde later dat op basis van de foto's hij niets strafbaars had gedaan.

De Arnhemse bokser Morad M. (21) is de vijfde verdachte. De politie viel gisteren zijn woning in Vlaardingen binnen, maar ook hij komt uit de Arnhemse wijk Presikhaaf. Hij is werkzaam op het grondwerkbedrijf van Waïl el A.

M. heeft twee bekende halfbroers. Zijn elf jaar oudere broer Abdelkarim el A. was een van de eerste uitreizigers uit Arnhem en is onder andere bekend van een filmpje dat in 2014 verscheen waarin hij zijn "broeders in Nederland en België" opriep om in te grijpen. Hij kwam in 2015 om het leven in Syrië.

Zijn andere broer, Mohammed El A. werd in 2014 ook verdacht van uitreizen naar Syrië, nadat hij in Duitsland was aangehouden met camouflagekleding en bivakmutsen. Hij werd vrijgesproken door gebrek aan bewijs.

Volgens De Gelderlander wilde M. als minderjarige zelf ook naar Syrië, maar hij is tegengehouden en in een gesloten jeugdzorginrichting geplaatst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl