Mohamed el A. en Hakim B. in de rechtbank
NOS Nieuws

Rechter spreekt verdachte Syriëgangers vrij

De rechtbank heeft twee moslims uit Arnhem vrijgesproken van het voorbereiden van terroristische misdrijven. De rechter vindt niet bewezen dat de twee mannen van 22 en 27 jaar wilden deelnemen aan de gewapende strijd in Syrië.

Het Openbaar Ministerie eiste vorige maand twee jaar cel tegen Mohamed el A. en Hakim B. wegens het voorbereiden van terroristische misdrijven. De twee werden in augustus 2013 in Duitsland opgepakt. Ze waren op weg naar Syrië, zegt het OM. De mannen hadden onder meer camouflagekleding en bivakmutsen bij zich en hadden afscheidsbrieven achtergelaten.

Niet genoeg bewijs

Toch ontkenden ze dat ze wilden gaan deelnemen aan de gewelddadige jihad. Mohamed el A. vertelde de rechtbank weliswaar dat hij zich wilde vestigen in Syrië, maar alleen om hulp te verlenen en niet om te gaan vechten. Hakim B. zei tijdens het proces dat hij niet op weg was naar Syrië, maar naar zijn broer in Turkije. Het verhaal van Hakim B. wordt volgens de rechter niet door het dossier tegengesproken.

De rechter zegt dat wel bewezen is dat El A. een orthodox-islamitische ideologie aanhangt, maar dat het bewijs dat hij zich wilde aansluiten bij de jihad ontbreekt. De advocaat van El A. is blij met de uitspraak. "De rechtbank geeft aan dat je mag denken wat je wilt en dat dat niet betekent dat je daarmee strafbare feiten begaat", zegt advocaat Weening.

'Syriëgangers lastiger te vervolgen'

De broer van Mohammed el A. was in augustus 2013 al in Syrië, in de omgeving van Aleppo. Hij was degene die in september in een videofilmpje opriep tot acties tegen Nederland. Op telefoons en computers die bij El A. en B. in beslag zijn genomen, zijn foto’s en filmpjes van deze broer met wapens aangetroffen.

De twee Syriëgangers waren tijdens het proces op vrije voeten. Ze hadden een enkelband om, maar die mochten ze van de rechtbank afdoen.

B. had aangevoerd dat de enkelband hem hinderde bij het sporten. El A. wilde van de enkelband af, omdat hij binnenkort geopereerd moet worden.

Hoger beroep

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep. Dat was ook de verwachting van NOS-justitieredacteur Robert Bas. Hij zag dat de officier van justitie zichtbaar teleurgesteld was na de uitspraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl