Arnhemse Syriëgangers ontkennen dat ze wilden gaan vechten
De twee Arnhemmers die in 2013 werden opgepakt omdat ze onderweg waren naar Syrië, wilden zich permanent in dat land vestigen. Dat vertelde verdachte Mohamed el A. tegen de rechter. "Ik wilde daar leven onder de islamitische wetgeving", zei hij.
Volgens het Openbaar Ministerie wilden de 27-jarige Mohamed en zijn 22-jarige vriend Hakim B. zich aansluiten bij de gewapende strijd. Dat zou blijken uit de spullen die de twee bij hun aanhouding bij zich hadden en uit filmpjes en foto's op in beslag genomen materiaal zoals computers en mobiele telefoons.
Syriërs helpen
De broer van Mohamed el A. was al in Syrië, in de omgeving van Aleppo. Abdelkarim el A. zou degene zijn die afgelopen september in een op internet gepubliceerd filmpje opriep tot acties tegen Nederland. Op bij de twee verdachten in beslag genomen computers en telefoons zijn foto’s en filmpjes van Abdelkarim el A. met wapens aangetroffen.
Mohamed el A. ontkent dat hij wilde gaan vechten. "Ik was van plan om naar Syrië te gaan om hulp te gaan verlenen aan Syrische burgers", zei hij in de rechtbank in Arnhem.
Camouflagekleding
De twee Arnhemmers werden in augustus 2013 in Duitsland opgepakt. Ze waren in het zicht gekomen van de geheime dienst AIVD na een anonieme melding dat Mohamed el A. en zijn jongere halfbroer Murat naar Syrië wilden vertrekken. Geconstateerd werd dat ze nieuwe identiteitspapieren probeerden aan te vragen. Een observatieteam werd ingezet.
De twee werden gevolgd en uiteindelijk in Duitsland aangehouden met twee daar gehuurde auto’s. Die wilden ze volgens het OM in Turkije of Syrië verkopen. In de auto’s lagen camouflagekleding, bivakmutsen en nieuwe telefoons.
Dit zijn volgens het OM allemaal aanwijzingen dat ze gingen om te vechten, niet om hulp te verlenen. Ook zijn er afscheidsbrieven gevonden.
Halfbroer
Op een van de filmpjes die bij Mohamed el A. en Hakim B. in beslag zijn genomen, is Murat te zien met een M4, een Amerikaans wapen. De opnamen zijn in Arnhem gemaakt. Het gaat om beelden die in een woning zijn gemaakt en beelden waarop hij met het wapen in een parkje zit met flats op de achtergrond.
Een woordvoerder van het OM zegt dat het in het filmpje getoonde wapen niet bij huiszoekingen is aangetroffen. Daarom is het volgens haar niet vast komen te staan of het om een echt wapen gaat.
In de beelden die binnen zijn gemaakt, is te zien dat het wapen wordt doorgeladen en ermee wordt gevuurd zonder dat er munitie in zit. In andere beelden die waarschijnlijk in Nederland zijn opgenomen en die in de rechtszaal zijn vertoond, is nog een ander wapen te zien.
Strafeis
In de rechtbank in Arnhem gelden vanwege het proces vandaag en morgen extra strenge beveiligingsmaatregelen. Morgen komt het OM met de strafeis tegen de twee Syriëgangers.