NOS Nieuws

Syrië-gangers Arnhem voor de rechter

In Arnhem is de rechtszaak begonnen tegen twee mannen die verdacht worden van het voorbereiden van terroristische misdrijven. De twee verdachten werden in augustus 2013 in Duitsland opgepakt toen ze onderweg naar Syrië waren.

De 26-jarige Mohamed El A. en de 21-jarige Hakim B. werden op verzoek van de Nederlandse autoriteiten door de Duitse politie in Kleef aangehouden. De mannen waren in een auto met gevechtskleding, Arabische woordenboeken en een groot geldbedrag onderweg naar Syrië om zich daar aan te sluiten bij een terreurorganisatie.

Ook had een van beiden een afscheidsbrief achtergelaten. Volgens het Openbaar Ministerie wijst alles erop dat ze wilden gaan meevechten. De mannen zijn om die reden schuldig aan het voorbereiden van terroristische misdrijven, stelt het OM.

De mannen ontkennen dat ze mee wilden doen aan de gewapende strijd. Ze beweren dat ze op bezoek gingen bij broers die al in Syrië zijn. Van een van die broers zijn foto's opgedoken waarop hij met een kalasjnikov staat.

De eis van het Openbaar Ministerie wordt morgen verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl