NOS Nieuws

Twee jaar cel geëist tegen Syriëgangers uit Arnhem

Twee jaar cel geëist tegen Arnhemse Syriëgangers

Het Openbaar Ministerie heeft twee jaar cel geëist tegen twee Arnhemmers die in 2013 werden opgepakt toen ze op weg waren richting Syrië. Volgens het OM wilden ze zich aansluiten bij een terreurorganisatie, maar de twee verdachten ontkennen dat.

De Duitse politie hield Mohamed el A. en Hakim B. in augustus 2013 aan in Kleef. Ze hadden onder meer camouflagekleding, bivakmutsen en Arabische woordenboeken in hun auto. Ook zijn er afscheidsbrieven gevonden. De twee zijn nu aangeklaagd voor het voorbereiden van terroristische misdrijven.

Mohamed el A. heeft verklaard dat hij zich permanent wilde vestigen in Syrië, waar zijn broer woont. Gisteren zei hij in de rechtbank dat hij er niet wilde gaan vechten, maar hulp wilde verlenen aan Syrische burgers. Het OM wees erop dat er filmpjes zijn gevonden waarop zijn broer in Syrië met een kalasjnikov staat.

Hakim B. zei tijdens de rechtszaak dat hij niet op weg was naar Syrië, maar naar zijn broer in Turkije. Het OM betwijfelt dit. De officier van justitie voerde aan dat B. in eerdere verklaringen andere bestemmingen noemde, waaronder Syrië.

Enkelband

Mohamed el A. en Hakim B. kregen van de rechtbank toestemming om hun enkelband vanaf maandag af te doen. Het duo kon de rechter ervan overtuigen dat de strafmaatregel ongedaan moet worden gemaakt.

Hakim B. zei dat de enkelband in de weg zit bij het sporten. Mohamed el A. legde uit dat hij binnenkort geopereerd moet worden. Daarbij zit de enkelband in de weg, zei hij.

'Van straf moet een afschrikwekkende werking uit gaan'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl