Een andere Arnhemse straat waar agenten gisteren terreurverdachten hebben opgepakt
NOS Nieuws

'Mijn opgepakte zoon Amir is niet geradicaliseerd', zegt Arnhemse moeder

Een moeder uit de Arnhemse wijk Presikhaaf zegt dat haar 18-jarige zoon een van de terreurverdachten is die gistermiddag werden opgepakt. Ze is zich rot geschrokken. Met betraande ogen vertelt ze in de deuropening hoe haar huis gistermiddag ineens vol stond met politie.

"Ze zeiden niet waarvoor ze kwamen en namen Amir mee. Ik heb geen idee waar hij is." De van oorsprong Poolse vrouw heeft nooit vermoed dat haar 18-jarige zoon zich met terrorisme bezighield, zegt ze.

Vroeger ging hij naar de moskee, nu niet meer. "Hij is niet geradicaliseerd. Hij wilde wel een goede gelovige zijn." Amir heeft zijn moeder ook nooit laten merken dat hij negatief staat tegenover de Nederlandse samenleving. Amirs vader is van oorsprong Egyptisch, vertelt de vrouw.

Het voelt alsof mijn kind is begraven.

Moeder van Amir

"Amir is een hele goede, lieve jongen. Het ging goed met hem. Hij ging zijn rijbewijs halen en het gaat goed met zijn opleiding maatschappelijke dienstverlening. Misschien is hij gehersenspoeld. Ik heb geen idee. Het is afschuwelijk. Het voelt alsof mijn kind is begraven." Ze heeft geen idee waar haar zoon nu is.

De moeder schaamt zich tegenover haar buren en is bang dat de arrestatie van haar zoon een slechte invloed heeft op haar andere kinderen, een jongere dochter en een oudere zoon.

De oudste is rechtenstudent en zat boven te studeren toen de politie het huis binnenviel en zijn broertje Amir meenam. De sporen van de inval zijn nog goed te zien; resten van sloten liggen nog op de grond, vertelt verslaggever Mattijs van de Wiel.

Het OM zei gisteren dat de jongste verdachte 21 jaar is en bevestigt niet dat de 18-jarige Amir is opgepakt.

Ik krijg een angstig gevoel van het idee dat hier mogelijke terroristen actief zijn. Vooral voor kinderen.

Bewoner Presikhaaf

Ook bewoners van de wijk Presikhaaf, een rustig buurtje met nieuwbouwhuizen met zonnepanelen op de daken, zijn geschrokken. "Ik woon hier nu vijf jaar maar heb nooit iets geks gezien", vertelt een bewoner vlak voor vertrek naar het schoonmaakbedrijf waar hij werkt. Gisteren zag hij ineens agenten met bivakmutsen. "Ik krijg een angstig gevoel van het idee dat hier mogelijke terroristen actief zijn. Vooral voor kinderen."

Een bewoonster stond in de keuken toen haar zoontje tegen haar zei 'mama, er is overal politie'. Ik dacht wat gebeurt er hier?! Ik keek om de hoek en het leek met al die agenten en politiewagens wel of ik in Amerika was! Toen hoorde ik over IS en aanslagen ofzo. Vreselijk."

Ze zijn heel vriendelijk en aardig, zeggen altijd goedendag. Nu gebeurt dit ineens, dan sta je met je oren te klapperen.

Bewoner Presikhaaf

Een derde komt met zijn hond naar beneden uit een galerijflat van vier verdiepingen. "We hadden gisteren heel goed uitzicht. Ik zie die jongens vaak. Je ziet niet aan ze dat het Syriëgangers zijn. Ze zijn heel vriendelijk en aardig enzo, zeggen altijd goedendag. Nu gebeurt dit ineens, dan sta je met je oren te klapperen." De bewoner schrok van het idee dat het zo dichtbij was. "Maar ze zullen zichzelf niet hier op gaan blazen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl