Inval Huissen
NOS Nieuws

Grote aanslag in Nederland verijdeld: dit is wat we weten

Zeven aanhoudingen in Weert en Arnhem. Huiszoekingen in Arnhem, Rotterdam, Vlaardingen en Huissen. En een inzet van 400 man politie: Na maanden onderzoek grijpen politie en justitie donderdag met veel machtsvertoon in. Met de actie is volgens de autoriteiten een grote aanslag op een evenement in Nederland verijdeld.

Wat was het plan?

In april 2018 begon een strafrechtelijk onderzoek naar de man van 34, met informatie van de AIVD. Hij zou een aanslag hebben willen plegen op een groot evenement in Nederland. De opzet was dat daar veel slachtoffers bij zouden vallen. Tegelijkertijd wilden de verdachten volgens het OM op een andere plek een autobom tot ontploffing brengen.

De verdachten waren voor de aanslag op zoek naar kalasjnikovs, handvuurwapens, handgranaten, bomvesten en grondstoffen voor bommen. Deze maand kwam het onderzoek in een stroomversnelling omdat de voorbereidingen van de groep in een vergevorderd stadium leken te zijn, zegt het OM.

Verdachte

Van één van de verdachten is bekend om wie het gaat. Het is Hardi N. Hij wordt gezien als de spil in de groep. In 2014 werd hij gearresteerd op verdenking van uitreizen naar Syrië. Hij zei in 2015 tijdens zijn rechtszaak nooit de intentie te hebben gehad om zich bij een strijdgroep aan te sluiten. "Ik ben gelovig, maar niet radicaal."

Desondanks kreeg hij in 2016 anderhalf jaar gevangenisstraf voor het voorbereiden van terroristische misdrijven. Die straf werd in 2017 in hoger beroep omgezet in 3 maanden gevangenisstraf en 21 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar.

Beelden van de acties

De zeven verdachten zijn aan het eind van de middag door anti-terrorismeteams aangehouden. Ze hadden vijf handvuurwapens bij zich. De verdachten die in Weert werden opgepakt zaten op een vakantiepark. Op verschillende andere plekken werden invallen gedaan in woningen. Die huiszoekingen duurden de hele avond. Op de beelden is te zien dat er veel politie werd ingezet.

Bij de actie in Weert zijn drie auto's in beslag genomen: een gehuurde bus uit Frankrijk, een Volkswagen Golf en een Peugeot. Ook is in Weert een verdachte licht gewond geraakt bij de aanhouding door de Dienst Speciale Interventies. De politie zegt dat er geweld is gebruikt, maar dat er niet is geschoten.

Politieke reacties

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken laat in een reactie weten trots te zijn op de AIVD en de samenwerking met het OM en de politie. Minster Grapperhaus van Justitie zei vlak nadat het nieuws bekend werd: "In zekere zin is dit heftig, maar gelukkig ook goed nieuws. Er is een terroristische cel aangehouden en opgerold."

Minister Grapperhaus over de arrestaties

Ook de burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch reageert: Hij zegt "geschrokken" te zijn en dat de zaak "veel impact" op de omwonenden heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl