1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Nieuws

'Team May wil brexit en positie premier redden met nieuwe verkiezingen'

Topmedewerkers van de Britse premier May werken in het geheim aan een plan om vervroegde verkiezingen in november te houden, schrijft The Sunday Times. De bedoeling is om haar baan als premier te redden en electorale steun te verwerven voor een nieuwe brexit-strategie. De plannen zijn nog niet met May zelf besproken, schrijft de krant.

De onderhandelingen met de Europese Unie over het vertrek van de Britten uit de EU zitten in een impasse. Op een top in Salzburg deze week wezen EU-leiders May's voorstellen af omdat ze onwerkbaar zouden zijn. Vooral haar plan om het vrije verkeer van goederen overeind te houden maar het vrije verkeer van personen en diensten te schrappen, werd weggehoond.

Eenheid

Ook in eigen land heeft May moeite om de handen op elkaar te krijgen voor haar strategie. In de regering zitten zowel voor- als tegenstanders van een 'harde' brexit, en dat komt de eenheid - en Mays positie - niet ten goede.

Iemand die dicht bij de premier staat, heeft volgens The Sunday Times tegen bewindslieden gezegd dat May het waarschijnlijk volgend jaar zomer voor gezien houdt. Zo proberen de mensen om haar heen te voorkomen dat een deel van de ministersploeg de komende dagen zijn ontslag indient en haar leiderschap opnieuw ter discussie stelt.

Status EU-migranten, Davis, Johnson en knetteren

De verwachting is dat het morgen gaat knetteren. De minister van Binnenlandse Zaken Javid presenteert dan waarschijnlijk een plan om EU-migranten hun speciale status af te nemen als de Britten volgend jaar maart de EU verlaten en de vrijheid van personen afloopt. De minister van Financiën Hammond zal dit naar verwachting aanvechten en daarbij betogen dat de speciale status voor EU-immigranten broodnodig is voor de Britse economie.

Een andere ontwikkeling is dat David Davis en Boris Johnson morgen bekendmaken een alternatief plan voor de brexit te steunen dat is ontwikkeld door een denktank. De twee waren respectievelijk brexit-minister en minister van Buitenlandse Zaken, maar konden zich niet vinden in Mays idee van de brexit en stapten daarom op.

De twee ex-ministers zijn populair bij een deel van de parlementsleden die een 'harde' brexit willen en al langer Mays positie ondermijnen.

Reactie Downing Street

Volgens The Sunday Times overweegt Mays team nu een nieuwe strategie, maar moet daarvoor nieuwe politieke steun worden gezocht. Een van hen zegt dat nieuwe verkiezingen waarschijnlijk de enige manier zijn om het kabinet May overeind te houden.

Een bron dicht bij May, zegt dat de regering absoluut niet bezig is met het plannen van een nieuwe verkiezing of dat er bijeenkomsten worden gehouden om die voor te bereiden.

Averechts

May schreef vorig jaar vervroegde verkiezingen uit om haar brexit-mandaat te vergroten, maar dat plan werkte averechts. Haar Conservatieve Partij verspeelde de meerderheid in het Lagerhuis en moest bij de Noord-Ierse Democratische Unionisten aankloppen voor gedoogsteun.

Die unionisten spelen nu een sleutelrol, vooral bij een van de meest ingewikkelde kwesties van de brexit: de grens tussen Noord-Ierland en Ierland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl