Japanse robotverkenners geland op planetoïde
Op zo'n 300 miljoen kilometer van de aarde zijn twee kleine, ronde robotverkenners met succes afgedaald op de oppervlakte van planetoïde Ryugu. Minerva-II1A en Minerva-II1B moeten de temperatuur gaan meten en foto's gaan maken van Ryugu. Gisteren was met de landing begonnen. De verkenners zijn met de Japanse ruimtesonde Hayabusa 2, die in 2014 vertrok, naar Ryugu gebracht.
De planetoïde werd pas in 1999 ontdekt en is zo'n 900 meter in doorsnede. Ryugu draait in een baan om de zon en komt soms vrij dicht bij de aarde. De verkennertjes zijn 18 centimeter breed en 7 centimeter hoog. Met korte pootjes 'springen' ze over het oppervlak.
Later zal er nog een Frans/Duitse lander, nog een 'springend' robotje en de sonde Hayabusa 2 zelf op Ryugu landen.
Er worden ook kleine projectielen op de planetoïde afgevuurd, zodat er een stofwolk ontstaat waaruit monsters van het oppervlak kunnen worden genomen.
Daarnaast wordt er een groter botslichaam met een koperen punt op Ryugu afgeschoten. De bedoeling is dat er zo een krater ontstaat en de onderzoekers ook een idee krijgen van het binnenste van de planetoïde. Uit die krater pikt Hayabusa 2 nog een monster op.
Eind 2019 begint de sonde aan de terugreis naar de aarde met de monsters aan boord. Die zullen volgens plan een jaar later in een terugkeercapsule afdalen in de atmosfeer. De onderzoekers hopen met de informatie meer duidelijkheid te krijgen over de oorsprong van ons zonnestelsel.