EPA

De Amerikaanse president Trump ontkent dat er op Puerto Rico 3000 doden zijn gevallen door orkaan Maria. Op Twitter zegt hij dat er na de storm aanvankelijk zes tot achttien doden waren gemeld; pas veel later kwamen er volgens hem meldingen van hogere aantallen slachtoffers. Trump zegt dat bij het dodental ook mensen zijn geteld die een natuurlijke dood zijn gestorven.

De president beschuldigt de Democraten ervan dat ze het dodental hebben opgeblazen, met het doel hem in een kwaad daglicht te stellen. Hij komt overigens niet met bewijzen of aanwijzingen voor zijn beweringen.

De gouverneur van Puerto Rico verhoogde eind vorige maand het dodental van 64 naar 2975 nadat uit een onafhankelijk onderzoek was gebleken dat een groot aantal slachtoffers over het hoofd was gezien die in de nasleep van de orkaan waren overleden.

Na de orkaan zaten inwoners van Puerto Rico maanden zonder stroom en water. Doordat de hulpverlening slecht geregeld was en de voorzieningen op het eiland niet op orde waren, zijn in de nasleep veel ouderen, chronisch zieken en anderen die van zorg afhankelijk zijn overleden.

In een tweet over de komende orkaan Florence stelde Trump gisteren dat de hulpverlening op Puerto Rico, ondanks de moeilijke omstandigheden, uitstekend geregeld was.

STER reclame