Een rij geldautomaten in Istanbul
NOS Nieuws

Turkse centrale bank verhoogt rente, koers lira omhoog

In een poging de koers van de lira te stabiliseren en vluchtende beleggers binnenboord te houden, heeft de Turkse centrale bank het belangrijkste rentepercentage fors verhoogd, van 17,75 naar 24 procent. De maatregel is drastischer dan economen en analisten hadden voorzien. Zij voorspelden een percentage van 22.

De koers van de lira reageerde snel na de bekendmaking. De dollar is nu zo'n 6 Turkse lira waard, terwijl dat eerder nog bijna 6,5 lira was. Door de grotere waarde van de lira wordt het aantrekkelijker om je geld in lira's aan te houden.

Opvallend is dat luttele uren voor de koersstijging de lira nog 2.5 procent in waarde daalde. Dat was het gevolg van een uitspraak van president Erdogan, die herhaalde tegen hogere rentes te zijn. De hoge inflatie die het land teistert is volgens Erdogan zelfs het directe gevolg van een hoge rente, doordat die risico's met zich meebrengt voor binnenlandse markten. De Turkse economie is voor een groot deel afhankelijk van de instroom van buitenlands kapitaal.

De president benadrukte ook dat de centrale bank onafhankelijk is, iets waaraan sinds zijn herverkiezing in mei wordt getwijfeld nadat hij te kennen had gegeven de centrale bank aan de ketting te willen leggen.

Sinds zijn herverkiezing trekt Erdogan steeds meer macht naar zich toe. Zo is Turkije sinds dit jaar overgegaan naar een presidentieel systeem waarbij de uitvoerende macht in handen ligt van de president, en niet meer in die van de premier. Gisteren nog werd bekend dat Erdogan zichzelf tot voorzitter van het Turkse staatsfonds heeft benoemd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl