Mensen in een geldwisselkantoor in Ankara
NOS Nieuws

Even uitblazen en diep ademhalen in Turkse financiële crisis

  • André Meinema

    Verslaggever economie

  • André Meinema

    Verslaggever economie

De Turkse lira is vandaag licht opgekrabbeld en de aandelenbeurs van Istanbul noteert plussen. De financiële storm die de voorbije week over Turkije trok en de lira omver blies lijkt even te gaan liggen. Europese beurzen noteren eveneens plusjes. Het zorgt voor opluchting en hoop dat het ergste voorbij is.

Turkse ondernemersclubs riepen de overheid vandaag op tot een strakker monetair beleid om de lira te stabiliseren. Ze willen een diplomatieke oplossing voor de ruzie met de Verenigde Staten.

Het is echter maar de vraag of de crisis is bezworen. De miljarden die de Turkse centrale bank in de banken stopt nemen de meest acute geldzorgen weg, maar lossen het probleem niet op. Het lijkt vooralsnog meer een adempauze en even uitblazen. Het is een patroon dat je wel vaker ziet na heftige koersbewegingen terwijl er feitelijk niets verandert. Koersen stuiteren terug, maken een soort pas op de plaats, of herstellen zich wat, om vervolgens in de volgende dagen weer af te kalven.

Vijand

Ondertussen escaleert het handelsconflict tussen Turkije en de VS. President Erdogan kondigt een boycot aan van Amerikaanse elektronische producten als antwoord op de verdubbeling van de tarieven op staal door de VS in de ruzie over de vrijlating van een Amerikaanse evangelische predikant.

Ook roept hij zijn landgenoten nog eens op om lira's niet in te ruilen voor dollars. "Omwisselen in buitenlandse valuta betekent toegeven aan de vijand", aldus Erdogan. Volgens Erdogan is er niks mis met de fundamenten van de Turkse economie maar is er sprake van een oorlog tegen het land.

Van een terugkerend vertrouwen van markten lijkt geen sprake. Het vertrouwen in de financieel-economische en politieke basis van de munt bereikte zondagavond zijn voorlopig dieptepunt. De lira tikte een koers aan van 0,1217 euro (8,22 lira voor een euro), een dag later sloot de munt op 0,1260. In de loop van de nacht en ochtend krabbelde de munt op naar 0,1350 euro (7,41 lira), een stijging van 5 procent. Deels is het een euro-dollar-effect: omdat de euro iets goedkoper is geworden ten opzichte van de dollar loopt de lira-eurokoers op.

Albayrak of Draghi

De Turkse beursindex opende bijna twee procent hoger, maar daar is aan het einde van de beursdag niet veel meer van over. Later vandaag houdt de Turkse minister van Financiën Berat Albayrak een conference-call met investeerders om ze gerust te stellen. Zijn eerder optreden overtuigde de markten in het geheel niet.

Van monetair 'management by speech', zoals ECB-president Mario Draghi dat vijf jaar geleden deed met de euro kunnen Albayrak of Erdogan alleen maar dromen. "De ECB staat klaar om alles te doen wat nodig is om de euro te redden. En geloof mij, het zal genoeg zijn", dreigde Draghi toen. De woorden waren genoeg om de financiële markten te kalmeren en het vertrouwen terug te brengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl