NOS Nieuws

'Oude versie WhatsApp nekt maatregelen tegen Indiase lynchpartijen'

Het is een probleem waar maar geen goede oplossing voor gevonden wordt. India kampt al maanden met lynchpartijen; dorpsbewoners vermoorden willekeurige onbekenden, omdat ze vrezen dat zij hun kinderen willen ontvoeren. Dergelijke geruchten worden in groten getale verspreid via WhatsApp.

WhatsApp heeft deze zomer een aantal updates uitgebracht die zijn gericht op het beteugelen van de problemen. Zo worden doorgestuurde berichten tegenwoordig gelabeld.

Maar journalisten van BuzzFeed News ontdekten in een dorp waar een lynchpartij heeft plaatsgevonden dat die updates vaak niet aankomen. De nieuwssite vond onder de tieners die met elkaar aan het whatsappen waren maar één telefoon waar de meest recente versie van WhatsApp op stond. Er waren al vraagtekens bij de maatregelen die de chat-app heeft genomen, maar dit bewijst nog maar eens extra hoe ingewikkeld het is om een oplossing te vinden voor dit probleem.

Buiten Googles appwinkel om

"Een populaire activiteit is het delen van apps via diensten waarmee je bestanden kunt delen zoals ShareIt en Xender," schrijven de journalisten, "waarmee ze de appwinkel van Google ontwijken. Hierdoor gebruiken de meeste smartphonegebruikers in dit soort dorpen oudere versies van WhatsApp." Die versies bevatten dus niet de nieuwe maatregelen. Het is onduidelijk op welke schaal dit probleem speelt.

"Ik ken deze manier van apps uitwisselen niet", zegt correspondent Aletta André. "Maar het is wel zo dat veel mensen een telefoonwinkel apps laten installeren, in plaats van dat ze dat zelf doen." Daarmee is niet uitgesloten dat de winkeliers dit via de Google Play doen, maar het maakt de kans dat er gebruik wordt gemaakt van een oudere versie van apps wel groter.

Een voorbeeld van hoe nepnieuws wordt verspreid via WhatsApp: inwoners worden opgeroepen om een foto te delen van iemand die kinderen zou ontvoeren:

'Deel deze foto tot deze man is gepakt'

De afgelopen maanden is er tussen WhatsApp en de Indiase overheid contact geweest over een aanpak. Het bedrijf, dat onderdeel is van Facebook, zei begin juli "geschokt te zijn over het geweld" en naar oplossingen te zoeken. Daarbij benadrukt de onderneming dat het dit niet alleen kan, het heeft hulp nodig van de overheid en andere instanties.

Naast het labelen van doorgestuurde berichten besloot het bedrijf later in juli een sneltoets die het doorsturen makkelijker maakt in India uit te zetten. Daarnaast mogen berichten maar naar vijf mensen worden doorgestuurd. De overheid wil dat WhatsApp ook helpt met het bedenken van een manier om berichten te traceren naar de originele verzender, maar daarvan heeft het bedrijf al aangegeven dat niet mogelijk is vanwege de aanwezigheid van end-to-end-encryptie (wat betekent dat zelfs WhatsApp zelf de berichten niet kan lezen).

Eind augustus bracht de kersverse ceo van WhatsApp, Chris Daniels (die de uit onvrede opgestapte Jan Koum heeft opgevolgd) een bezoek aan het land om te praten met de overheid. Maar: hij reisde niet af naar een dorpje dat daadwerkelijk te maken heeft gehad met een lynchpartij, schrijft BuzzFeed News. Volgens de nieuwssite heeft nog geen hooggeplaatste medewerker van WhatsApp dit gedaan.

Waarschuwen met liedjes

Correspondent Aletta André reisde in juli naar een gebied af waar de verspreiding van nepnieuws een groot probleem is. Zij zag dat - naast de maatregelen die WhatsApp neemt - mensen elkaar proberen te waarschuwen met liedjes waarin wordt gezongen over de gevaren van de verspreiding van nepnieuws.

"We vertellen de mensen dat er de afgelopen twee jaar in deze hele regio maar één kind is ontvoerd, en dat dat kind binnen een dag was gered", vertelde districtshoofd Rema Rajeshwari aan André toen. "Ook zeggen we dat ze de politie moeten waarschuwen, wanneer ze een verdacht persoon zien en niet het heft in eigen handen moeten nemen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl