NVB-voorzitter Buijink: veel veranderd sinds de bankencrisis 10 jaar geleden
NOS Nieuws

Bankensector vreest deuk in vertrouwen door witwasschandaal ING

In de bankenwereld wordt met ongenoegen en irritatie gereageerd op het schandaal bij ING. Gisteren werd bekend dat de grootste Nederlandse bank jarenlang weinig deed om witwassen te voorkomen.

Tussen 2010 en 2016 werd betalingsverkeer niet goed in de gaten gehouden, waardoor criminelen bankrekeningen konden gebruiken voor witwaspraktijken. ING kwam met het Openbaar Ministerie tot een schikking. De bank betaalt een recordbedrag van 775 miljoen euro. Minister Hoekstra van Financiën wil uitleg van ING over de kwestie.

Slecht daglicht

Medewerkers van verschillende banken zeggen tegen de NOS dat ze balen van het schandaal bij ING, dat de bankwereld weer in een slecht daglicht zet. Ook de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), Chris Buijink, is er ongelukkig over. "Aandacht in de media voor zaken die fout gaan bij een bank, dat is niet goed voor het vertrouwen in de sector."

Verschillende Nederlandse banken kwamen de afgelopen tijd negatief in het nieuws, zoals Rabobank met de slepende Libor-fraudezaak en recentelijk nog ING met de discussie over de beloning van topman Ralph Hamers.

"Er zijn frustrerende momenten geweest het afgelopen half jaar", erkent Buijink. "Maar dat is alleen maar een aanleiding om des te meer te investeren in de weg omhoog."

Als het fout gaat, moet dat ook afgestraft worden.

Chris Buijink, voorzitter Nederlandse Vereniging van Banken

De voorzitter van de NVB wijst erop dat banken met het Openbaar Ministerie samenwerken om de financiering van terrorisme te bestrijden. "We hebben 300 meldingen gevonden afgelopen jaar waar het OM echt wat aan heeft. Daar gaan we keihard mee door, ook wat betreft het voorkomen van witwassen, waar we ook zo'n taskforce op willen zetten."

Volgens Buijink is er veel veranderd sinds de bankencrisis tien jaar geleden. "Banken staan er sterker voor wat buffers betreft, het risicomanagement is verbeterd, er wordt gewoon beter gepresteerd voor klanten."

Daarnaast is er ook meer toezicht op de banken gekomen en is er veel aandacht voor integriteit. "Ook daar doen we alles aan en we hebben ook de morele plicht, elke individuele medewerker binnen de bank, elke instelling, om integer te werken. Daar hebben we tegenwoordig ook de bankierseed voor. En als het fout gaat, moet dat ook afgestraft worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl