Beschadigde gebouwen en verkeersborden in Osaka
NOS NieuwsAangepast

Zeker 10 doden en 300 gewonden door orkaan Japan

Zeker tien mensen zijn in Japan om het leven gekomen door de orkaan Jebi. Ten minste 300 mensen raakten gewond. Door het natuurgeweld strandden duizenden reizigers en zaten ruim 1,5 miljoen huishoudens urenlang zonder stroom.

Volgens Japanse media is Jebi de krachtigste orkaan die Japan heeft getroffen in 25 jaar. De storm kwam dinsdagochtend vroeg Nederlandse tijd aan land op het zuidelijke eiland Shikoku. De orkaan liet daarna een spoor van vernieling achter in West-Japan.

Op beelden is te zien dat de orkaan veel schade aanricht aan auto's, boten en gebouwen:

Orkaan Jebi laat een spoor van vernieling achter

Jebi verplaatste zich in de loop van de dag naar het noorden en trok later weg, waarna het juist mooi weer werd in Japan.

De orkaan bereikte windsnelheden van 126 kilometer per uur en ging gepaard met zware regenval en overstromingen.

De slachtoffers werden geraakt door rondvliegende en vallende voorwerpen.

Vanwege het noodweer werden verder ruim 700 vluchten geannuleerd. Niet alle hogesnelheidstreinen reden. Aan het einde van de dag zaten in miljoenensteden als Osaka, Kyoto en Tokio nog veel huishoudens zonder stroom.

In Osaka sloeg een olietanker van bijna 2500 ton tegen een brug in de buurt van een vliegveld. De luchthaven was daarvoor al gesloten omdat een landingsbaan onder water stond. De bemanning van de tanker bleef ongedeerd.

Omdat de orkaan was voorspeld, waren in West-Japan uit voorzorg honderdduizenden mensen geëvacueerd.

Het is de zoveelste keer in enkele maanden dat Japan kampt met extreme weersomstandigheden. Het land had eerder deze zomer al te maken met extreme hitte, veel regen, aardverschuivingen en overstromingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl