Problemen op de wegen door Jongdari
NOS Nieuwsโ€ขโ€ขAangepast

Orkaan Jongdari nu als tropische storm over Japan

In Japan is de orkaan Jongdari afgezwakt tot een tropische storm. Jongdari kwam gisteren ruim 300 kilometer ten zuiden van Tokio aan land, in de prefectuur Mie.

Op sommige plekken gaat de tropische storm gepaard met een recordhoeveelheid regen, maar vooralsnog lijkt de schade relatief beperkt. Wel zijn zeker 23 mensen gewond geraakt.

Vanwege overstromingsgevaar zijn tienduizenden mensen opgeroepen om hun huis te verlaten. Zo'n 150.000 huishoudens zitten door het noodweer zonder stroom. Zo'n 170 vluchten zijn uitgevallen en ook veel treinen rijden niet.

De weerdienst waarschuwt dat de orkaan naar het westen trekt en ook de overstroomde gebieden van begin deze maand kan treffen. Na hevige regenval vielen in de omgeving van Hiroshima meer dan 200 doden. In de periode hierna brak een hittegolf uit, waarbij zeker 80 doden vielen.

Evacuaties

De stad Shobara, ten noordoosten van Hiroshima, heeft meer dan 35.000 mensen opgeroepen om hun huis uit voorzorg te verlaten. "Hoewel het hier nog niet regent, roepen we iedereen op om te vertrekken voordat het donker wordt", zei een woordvoerder van de gemeente.

In de kuststad Kure zijn ruim 6000 mensen opgeroepen om hun huis te verlaten. Evacuaties zijn in Japan vrijwillig en veel mensen kiezen ervoor om thuis te blijven.

Ongerust

Een inwoner van de stad Okayama maakt zich grote zorgen, vanwege de orkaan en de verwachte hevige regen. "Het wordt een dubbele stoot", zegt hij tegen NHK.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl