NOS Nieuws

Het waren extreme dagen in Japan, en de problemen zijn nog niet voorbij

Het dodental van de grote overstromingen en aardverschuivingen in Japan is opgelopen tot zeker 109. Nog eens 79 mensen zijn vermist. De overstromingen zijn de zwaarste in Japan sinds 1983, toen als gevolg van zware regenval 117 mensen om het leven kwamen.

Reddingswerkers zoeken in de modder en puin naar overlevenden van de natuurramp, maar de kans is groot dat het dodental verder zal oplopen. De Japanse premier Abe heeft zijn bezoeken deze week aan België, Frankrijk, Saudi-Arabië en Egypte geannuleerd vanwege de natuurramp.

Premier Abe: extra reddingswerkers voor zoektocht naar vermisten en doden

"Japan is goed voorbereid op aardbevingen, tsunami's en overstromingen, maar de afgelopen dagen waren extreem", zegt correspondent Kjeld Duits in het NOS Radio 1 Journaal. "Er is drie of vier dagen lang 400 millimeter per dag gevallen. Daar kun je niet tegenop."

Het dichtbevolkte land bestaat grotendeels uit onherbergzaam gebied, waardoor veel mensen op kwetsbare plekken wonen. "De meeste mensen wonen op een smalle strook, ingeklemd tussen bergen en de zee", zegt Duits. "De regen die in de bergen valt, komt razendsnel in bewoonde gebieden. Dat kan heel snel, heel erg misgaan."

De getroffen gebieden liggen in het zuidwesten van Japan

De mensen die aan voet van de berg woonden, werden overvallen door aardverschuivingen. "Maar dat woord doet totaal geen recht aan wat er plaatsvond: de grond raakte zó verzadigd dat hele berghellingen met rotsblokken en bomen als modderlawines naar beneden raasden", beschrijft Duits. "Van huizen is niets meer over en wegen zijn vernietigd. Asfalt ziet eruit als ijsschotsen en er liggen rotsblokken op de weg van 2 meter hoog."

In de zwaargetroffen stad Kurashiki, was er een ander probleem. Daar stroomt de Oda-rivier over in de veel grotere Takahashi. Maar de Takahashi stond door de regenval zo hoog dat het water van de Oda niet konden worden opgenomen. "Door de enorme druk brak de dam van de Oda op drie plaatsen. Binnen enkele uren stonden 5000 woningen, soms tot aan het dak, onder water."

De meeste schade is ontstaan langs rivieren en aan de voet van bergen. De meer dan 3 miljoen mensen die zijn geëvacueerd, zijn opgevangen in scholen en buurthuizen in onder meer Kurashiki en Hiroshima.

Problemen nog niet voorbij

Hoewel het niet meer regent, zijn de problemen allesbehalve voorbij, zegt Duits. "De hoogste alarmfase, die gold in 11 van de 47 prefecturen, is gisteren opgeheven. Vandaag zijn er nog maar twee gebieden waar waarschuwingen gelden. De zon schijnt, maar dat schept weer nieuwe problemen: het is in het rampgebied tussen de 30 en 35 graden met een enorm hoge luchtvochtigheid."

De angst bestaat dan ook dat de hitte voor nog meer slachtoffers gaat zorgen. "Het is heel zwaar voor hulpverleners en getroffen bewoners. Vooral omdat op veel plekken nog geen water en elektriciteit is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl