Reddingswerkers redden iemand die het dak van zijn huis op is gevlucht
NOS NieuwsAangepast

Slecht weer Japan houdt aan, dodental blijft stijgen

Het dodental door overstromingen in Japan loopt verder op. Volgens de Japanse omroep NHK zijn 85 mensen om het leven gekomen en liggen zes mensen in kritieke toestand in het ziekenhuis. Zeker 58 mensen worden nog vermist.

Sinds donderdag heeft het in het zuidwesten van Japan gestortregend. Vandaag was het opnieuw nat, zij het minder dan de afgelopen week. Door de omvang van het getroffen gebied en de slechte omstandigheden is het moeilijk om het aantal slachtoffers in kaart te brengen.

Volgens de Japanse meteorologische dienst breekt de regenval records. Zo is op het eiland Shikoku in drie uur tijd 26,3 centimeter regen gevallen. Nog nooit eerder viel in Japan in korte tijd zo veel regen. Er wordt gewaarschuwd voor "extreem gevaarlijke situaties".

Race tegen de klok

Honderden huizen zijn door de overstromingen verwoest. Sommige bewoners vluchten het dak van hun huis op en proberen de aandacht te trekken van de reddingshelikopters die overvliegen. Premier Abe zegt dat de tienduizenden reddingswerkers hun uiterste best doen, maar dat het een race tegen de klok is.

De schade in West-Japan is enorm:

Dodental van de overstromingen Japan loopt op

Tientallen rivieren zijn buiten hun oevers getreden, wegen en spoorwegverbindingen zijn weggevaagd, ten minste een dam is gebroken en een groot deel van de stad Kurashiki, bij Hiroshima, staat onder water. Het gebied rond Hiroshima is bijzonder zwaar getroffen: alleen al hier zijn 37 doden gemeld. Ook zijn in de streek veel vermisten.

Inmiddels zijn 1,6 miljoen mensen geëvacueerd. Nog eens 3,6 miljoen mensen hebben het advies gekregen om ook een veilig heenkomen te zoeken. In verschillende plaatsen wordt gewaarschuwd voor aardverschuivingen, stijgend waterpeil in de rivieren en harde wind.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl