Geert Wilders in de Tweede Kamer
NOS NieuwsAangepast

Wilders blaast cartoonwedstrijd af vanwege dreigementen

PVV-leider Wilders heeft zijn cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed afgeblazen in verband met de dreigementen aan zijn adres en anderen. "Om het risico van islamitisch geweld te vermijden, heb ik besloten de cartoonwedstrijd niet door te laten gaan. Veiligheid van mensen gaat voor alles", schrijft hij op Twitter.

Wilders was van plan om op 10 november een tekenwedstrijd in de Tweede Kamer te houden, waarbij mensen 10.000 dollar konden winnen met een spotprent over Mohammed.

De wedstrijd leidde in de islamitische wereld, met name in Pakistan, tot een golf van verontwaardiging. In Pakistan liepen duizenden betogers in een mars van Lahore naar Islamabad en de handelsmissie van het ministerie van Buitenlandse Zaken naar het land werd afgelast vanwege de onrust over de kwestie.

Spuigaten

Ook werd Wilders op sociale media met de dood bedreigd, wat dinsdag leidde tot de arrestatie van een 26-jarige man uit Pakistan. "De dreigementen lopen de spuigaten uit", schrijft Wilders. "Er staat een prijs op mijn hoofd, een hoge Pakistaanse geestelijke heeft - zo vertelde de NCTb me recent - een fatwa tegen me uitgesproken en er is iemand gearresteerd die claimde me te willen vermoorden."

"Maar het gaat niet alleen om mij", vervolgt de PVV-leider in zijn verklaring. "Inmiddels lopen ook anderen gevaar door alle dreigementen van extreme moslims. Mijn punt over het gewelddadige en intolerante karakter van de islam is nu hiermee opnieuw aangetoond."

Fatwa

De NCTV zegt dat Wilders recent is bijgepraat in een regulier overleg over zijn veiligheidssituatie en bevestigt dat er een fatwa is uitgesproken tegen hem naar aanleiding van de kwestie. Verdere details zijn niet bekendgemaakt.

Bronnen bij de veiligheidsdiensten benadrukken dat het besluit door Wilders zelf is genomen. Ze waren vooraf niet gekend in het besluit van de PVV-leider.

Protestmars in Pakistan voorbij

De protestmars naar het centrum van Islamabad is per direct afgelopen nu Wilders de plannen voor zijn wedstrijd heeft gestaakt. Ze stoppen nu hun doel is bereikt, vertelt correspondent Aletta André. Tot opluchting van de autoriteiten, zegt ze.

"Er was heel veel beveiliging al op de been, de zogenoemde red zone, waar alle buitenlandse ambassades zitten, was helemaal afgeschermd met zeecontainers, zodat er niemand ook maar in de buurt van de ambassade konden komen. Daar hoeven ze zich nu geen zorgen over te maken."

De Pakistaanse minister van Informatie spreekt over een "overwinning van het Pakistaanse sentiment".

'Demonstraties Pakistan ten einde, doel is bereikt'

Terugkrabbelen

Een woordvoerder van het Vlaams Belang in Antwerpen spreekt op Twitter van een zwarte dag voor de vrije meningsuiting en een overwinning voor de islam. "Als zelfs iemand als Geert Wilders moet terugkrabbelen, weten we hoe laat het is. De dreiging met jihadaanslagen werkt. De islamisering heeft een grote sprong voorwaarts gemaakt."

Halil Karaaslan, voorzitter van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), laat weten verdrietig te zijn. "Absoluut niet voor de heer Wilders. Maar vooral vanwege hoe dit moet gaan en dat dit Nederland op zo'n manier raakt", zegt hij.

"Wilders was uit op een provocatie en dat is hem gelukt. Als hij het belang van ons land voorop had gesteld, was hij niet zo met onze nationale veiligheid omgegaan. Ik besef dat moslims er weer niet goed op staan en dat een deel van Nederland denkt dat moslims intolerant zijn. Dat beeld zal ik moeten bestrijden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl