EPA

In Pakistan hebben duizenden betogers tegen de cartoonwedstrijd van Geert Wilders hun weg vervolgd naar hoofdstad Islamabad. De demonstranten vertrokken gisteren voor een protestmars van Lahore naar Islamabad, maar werden eerder vandaag uit veiligheidsoverwegingen door de politie tegengehouden in de stad Jhelum, op zo'n 160 kilometer van de eindbestemming.

Naar schatting 10.000 aanhangers van de streng islamitische partij TLP hebben nu alsnog toestemming gekregen om naar Islamabad af te reizen. De groep protesteert tegen de door Wilders aangekondigde cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed. Volgens sommige moslims is het afbeelden van de profeet verboden.

Een TLP-woordvoerder liet eerder weten dat de demonstranten niet uiteengedreven zal worden en dat de politie "hen zal moeten vermoorden" om de mars tegen te houden. De betogers zullen vannacht vermoedelijk even buiten Islamabad kamperen.

Goed voorbereid

De autoriteiten in Islamabad zijn goed voorbereid op de komst van de demonstranten, zegt correspondent Aletta André in het NOS Radio 1 Journaal. "De politie staat paraat: alle vakanties van agenten zijn ingetrokken en er zijn speciale eenheden ingezet. Het gebied waar de ambassades zijn, is afgezet met scheepscontainers."

Het is verder de vraag hoe de nieuwe premier Khan op de demonstranten zal reageren en of hij geweld gaat inzetten. "Voorlopig lijkt het erop dat hij wil onderhandelen. In Islamabad zit een commissie van ministers klaar om te onderhandelen met de groep."

Cartoonwedstrijd

De Pakistaanse regering heeft de Verenigde Naties opgeroepen de cartoonwedstrijd te verbieden. De TLP heeft er bij Khan op aangedrongen alle diplomatieke banden met Nederland te verbreken en de ambassadeur weg te sturen.

De al in juni aangekondigde cartoonwedstrijd leidde tot demonstraties in Pakistan, honderden doodsbedreigingen aan het adres van Wilders, en een arrestatie op het Centraal Station in Den Haag. Daar werd een 26-jarige man aangehouden die op Facebook een filmpje had geplaatst waarin hij Wilders met de dood bedreigde. Het zou gaan om een Pakistaan.

STER reclame