ANP

Wekdienst 29/8: Beatrix ontmoet Engelandvaarders en verjaardag Michael Jackson herdacht

tijd van publicatie

Goedemorgen! De Engelandvaarders komen voor het laatst bijeen en wijlen popster Michael Jackson zou vandaag zestig jaar zijn geworden.

In de ochtend begint het in het zuidwesten te regenen, terwijl in het noorden en oosten eerst nog de zon schijnt. Daar wordt het 23 of 24 graden, elders 19 tot 21 graden. In de middag kan het lokaal soms flink regenen. In de avond wordt het geleidelijk weer droger.

WEERPLAZA

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Engelandvaarders komen bijeen in Hilversum en prinses Beatrix is daarbij. De oorlogshelden ontsnapten tijdens de oorlog uit bezet gebied om zich bij de geallieerden aan te sluiten. Vanwege de ouderdom en broze gezondheid van de mannen is het de laatste keer.
  • De politie sluit een deel van het centrum van Eindhoven af, voorafgaand aan de Champions Leaguewedstrijd van PSV. De afsluiting is onderdeel van de cao-acties van de politie. Die lopen al langer.
  • De NS neemt afscheid van de Buffel, en daarmee van het dieseltijdperk. De trein gaat naar het Spoorwegmuseum.
  • Vanmiddag wordt de eis bekendgemaakt in het hoger beroep van de zaak rond Nicole van der Hurk. Zij werd om het leven gebracht in 1995. Pas in 2014 werd na coldcase-onderzoek een verdachte aangehouden.
  • Popster Michael Jackson zou vandaag 60 jaar zijn geworden. Dat wordt over de hele wereld herdacht en gevierd. Een van de grootste evenementen vindt in Las Vegas plaats, waar een groot spektakel is georganiseerd voor fans. Ook de kinderen en broers van de King of Pop zullen daarbij aanwezig zijn.

Wat heb je gemist?

Universiteiten zijn niet transparant genoeg over de totstandkoming van hun instellingstarieven. Dat zegt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) in reactie op een rondgang van de NOS. Veel buitenlandse studenten en studenten die een tweede studie doen, betalen vaak meer dan het wettelijk vastgestelde collegegeld. De verschillen lopen op tot meer dan tienduizend euro per jaar voor een dure studie als Geneeskunde.

De Tweede Kamer heeft al een motie aangenomen om via wetgeving de hoogte van de tarieven aan te pakken. Maar totdat duidelijk wordt hoe aan die motie invulling wordt gegeven, blijven de verschillen bestaan en betalen de studenten dus het volledige bedrag.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Een zwerm van duizenden bijen vloog gisteren door het stadscentrum van New York en streek neer boven een hotdogkraampje, vlak bij een drukke kruising. De politie zette daarom een deel van Times Square af, zodat de insecten veilig weggehaald konden worden.

Normaal staat Manhattan bekend als de plek waar altijd hard gewerkt wordt. Nu legden veel mensen het werk even stil om, samen met tientallen toeristen, te kijken naar het bijenvolk. Volgens deskundigen was de zwerm op zoek naar een goede plek voor een nieuwe kolonie.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

30.000 bijen op hotdogkraampje Times Square worden 'opgezogen'

Fijne dag!

STER Reclame