Zwijgzaam en hardwerkend. Nee, de Argentijnse beheerder van de Spaanse retraite had geen idee dat Jos B. gezocht werd door justitie. Maar na een tip van een voormalige gast verzon hij een list om de 55-jarige verdachte veilig te kunnen laten arresteren.

"Hij was eigenlijk een heel normale man", zegt Lucas, die samen met zijn vrouw en dochter het toevluchtsoord in de bosrijke omgeving runt. Zijn achternaam houdt hij liever geheim.

Lucas vermoedde naar eigen zeggen nooit dat B. werd gezocht door de politie:

Lucas hielp de politie B. te arresteren

Het Argentijnse stel ontvangt al zo'n tien jaar gasten volgens het concept 'wonen in ruil voor werk'. Op het terrein worden bijvoorbeeld zalf en crème gemaakt van kruiden. B.'s kennis als bushcrafter kwam dus goed van pas.

"Hij wist alles van medicinale planten", zegt verslaggever Eva Wiessing. "Lucas was eigenlijk best blij met B. Hij werkte als een paard en was een lopende encyclopedie."

In de retraite - Lucas spreekt liever niet van een commune - werd ook yogales gegeven. Het is volgens de beheerder een plek voor mensen die op zoek zijn naar rust in de natuur, bijvoorbeeld omdat ze in de knoop zitten met zichzelf.

Hij was, dat zeiden ze ook, iemand die heel goed met de kinderen om kon gaan.

Correspondent Edwin Winkels

Er zijn nu zo'n 50 tot 60 mensen in de leefgemeenschap, vooral gezinnen. Zij volgen daar een yogacursus. Correspondent Edwin Winkels sprak met een aantal van hen:

"Die zeiden allemaal dat het een beetje een vreemde vogel was. Heel stil en iemand die zich niet zoveel bemoeide met de andere mensen. Maar wel, dat zeiden ze ook, iemand die heel goed met de kinderen om kon gaan", zegt Winkels in het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co.

De Nederlander was over het algemeen dus vrij stil, maar praatte ook weleens over zichzelf. "B. vertelde bijvoorbeeld over zijn leven en zijn tijd bij de scouting", zegt Wiessing.

B. verbleef ongeveer sinds mei in de bosrijke omgeving van het terrein. Hij sliep buiten het huis, in een tentje. Met een ingepakte rugzak binnen handbereik.

De gouden tip en de arrestatie

De persoon die de doorslaggevende informatie gaf over B. is iemand die twee jaar geleden in de retraite woonde. "Hij kwam deze zomer langs en raakte aan de praat met B., omdat hij ook een Nederlander is. De tipgever herkende hem en belde de beheerder", zegt Wiessing.

Lucas kreeg ook een aantal artikelen toegestuurd over de internationale zoektocht naar de 55-jarige bushcrafter. De Argentijn concludeerde dat het de man moest zijn die er al maanden leefde en altijd meehielp met de klusjes op het terrein.

Omdat er volop kinderen rondlopen, wilde Lucas niet dat de politie op het terrein een inval zou doen. Hij sprak met het arrestatieteam af dat hij de Nederlander met een smoes weg zou lokken. "Dus hij zei tegen hem dat ze hout gingen hakken, iets wat Jos graag deed", zegt de verslaggever.

In een veld in de buurt van het dorp Castellterçol kwam de politie in actie. Zowel B. als Lucas werd opgepakt - zoals vooraf was afgesproken. "Dit was de bedoeling, want anders zou B. denken dat hij er door Lucas was ingeluisd."

Op de voorgrond ligt B. en de man met de pet is beheerder Lucas Policía Nacional

Na de arrestatie werd de Argentijn weer vrijgelaten. Jos B. werd naar een politiebureau in Barcelona gebracht, zo'n 50 kilometer ten zuiden van het dorp.

De verdachte in de zaak-Verstappen vecht zijn uitlevering door Spanje niet aan. Mogelijk wordt hij nog deze week naar Nederland gebracht. En dan kan een eventuele rechtszaak, twintig jaar na de dood van de 11-jarige jongen uit Limburg, beginnen.

Zoektocht in zaak-Nicky Verstappen duurt al 20 jaar

STER reclame