B. bij zijn arrestatie
NOS NieuwsAangepast

Jos B. opgepakt terwijl hij hout stond te hakken

De Spaanse politie heeft videobeelden en foto's vrijgegeven van de arrestatie van Jos B., de man die verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen.

In de video is te zien hoe B. door gemaskerde en gewapende politiemensen naar een auto wordt gebracht. In het bijschrift staat dat het gaat om de arrestatie van een van de meestgezochte mannen in Nederland.

Houthakken

B. werd gearresteerd in een veld in de buurt van het dorp Castellterçol, waar hij hout wilde hakken. Hij was daar met de eigenaar van een leefgemeenschap, waar B. al sinds mei bij in de buurt woonde.

De politie had de eigenaar van tevoren ingeseind over de actie. Omdat er kinderen wonen in de commune, besloot de man B. mee te nemen naar een veld in de buurt, zodat de aanhouding daar kon plaatsvinden.

Omdat de politie niet wist wie wie was, werden beide mannen uit voorzorg geboeid, zoals op de foto hierboven te zien is. Nadat B. was geïdentificeerd, is de eigenaar van de leefgemeenschap weer vrijgelaten.

Bekijk de arrestatie hieronder:

Aanhouding Jos B.

De politie kwam B. op het spoor dankzij een tip aan de Nederlandse politie. Een Nederlander zei dat hij de 55-jarige man enkele keren had gezien bij Castellterçol, zo'n 50 kilometer ten noorden van Barcelona.

De tip viel volgens de politie op omdat hij redelijk concreet was. De tipgever gaf aan dat hij B. in juli nog had gesproken en zeker wist dat het om B. ging. Een andere getuige bevestigde het vermoeden.

Een speciaal Nederlands politieteam, dat voortvluchtige criminelen opspoort, seinde Spaanse collega's in. Die hebben B. gearresteerd.

B. verkeerde tijdens zijn arrestatie in goede gezondheid. De bushcrafter had zijn paspoort bij zich en enkele survivalspullen, zoals visgerei, een boek over eetbare planten en gedehydreerd voedsel.

Bekijk hieronder verklaringen van politie en justitie over de arrestatie:

De politie hield er al rekening mee dat B. zich in Spanje bevond, omdat hij op internet naar Spaanse dorpjes had gezocht en hij waarschijnlijk vanaf zijn laatste bekende verblijfplaats in Frankrijk over land naar een andere plek was gegaan.

"We hielden er rekening mee dat hij zich zou verplaatsen en dat hij niet het vliegtuig zou nemen, omdat hij dan boven zou komen drijven", zegt politiechef Schäfer-Poels. "De bestemming van B. zou Spanje kunnen zijn of Portugal. Maar dat maakte het ook zo moeilijk voor ons: het zoekgebied was zo groot."

De politie heeft sinds de oproep over B. vorige week, 1500 tips binnengekregen. De tiplijn blijft voorlopig open, omdat informatie over het verleden van de verdachte of andere relevante informatie welkom blijft.

Plaats waar Jos B. woonde in 1998 (1) Laatst bekende verblijfplaats in de Vogezen (2) Locatie waar B. is opgepakt (3)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl