Castellterçol, de plaats waar B. werd gepakt
NOS Nieuws

'Gouden tip kwam van oplettende lezer in Spanje'

De tip die de politie in Spanje naar Jos B. heeft geleid, kwam van iemand die een foto van de verdachte in de zaak-Nicky Verstappen in de media had gezien. Peter R. de Vries, die de familie van Verstappen bijstaat en is ingelicht door het Nederlandse rechercheteam, zegt dat de lezer die B. herkende meteen contact heeft opgenomen met de politie in Nederland. "Die schatte die informatie als betrouwbaar in en heeft pijlsnel gehandeld."

B. bivakkeerde volgens De Vries op een locatie op 50 tot 60 kilometer van Barcelona. "De Spaanse politie heeft ook snel gereageerd. Die heeft gekeken of ze hem snel konden vinden en vervolgens enige tijd geobserveerd. Toen ze hem aanhielden, bleek het inderdaad Jos B. te zijn."

Plaats waar Jos B. woonde in 1998 (1) Laatst bekende verblijfplaats in de Vogezen (2) Locatie waar B. is opgepakt (3)

De Telegraaf heeft de tipgever gesproken, een 46-jarige Nederlander die anoniem wil blijven. In de krant zegt hij dat hij B. meerdere keren heeft gesproken in de omgeving van het plaatsje Castellterçol. "Hij zat in een tentje in het bos, vlak bij een huis dat al jaren wordt bezocht door meerdere mensen. Het is een soort commune, waar ik zelf ook lange tijd heb gewoond."

De tipgever zegt dat B. er netjes uit zag en niet verwilderd was, maar dat hij een naar gevoel kreeg toen het opsporingsbericht over hem naar buiten kwam. "Ik ben heel erg opgelucht dat hij nu is gepakt."

Volgens correspondent Edwin Winkels is de omgeving van Castellterçol een heel afgelegen gebied. "Heel veel heuvels en bossen, met om de paar kilometer een dorpje", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal "Een uitgelezen plek om je maanden schuil te houden. Castellterçol is een heel klein stadje van 2500 inwoners. Niemand wist daar blijkbaar wie hij was en wat hij op zijn kerfstok had."

Het is nog niet duidelijk waar B. op dit moment is. "Grote kans dat hij naar een van de grote politiebureaus in Barcelona is gebracht", zegt Winkels. "We weten ook nog niet welk van de drie Spaanse politiekorpsen hem gearresteerd heeft. De Spaanse pers kwam vannacht met de eerste berichten, op basis van Nederlandse berichtgeving."

Geen verklaring

De verdachte in de zaak-Nicky Verstappen heeft bij zijn aanhouding geen verklaring afgelegd. Ook op het politiebureau zou hij niets hebben gezegd. Volgens De Vries reizen er maandagochtend Nederlandse rechercheurs naar Spanje. "Dan zal er een eerste gesprek met hem zijn. We zijn razend benieuwd wat zijn houding dan zal zijn."

Politie en justitie kregen B. begin juni in beeld na een dna-bevolkingsonderzoek. Woensdag werden zijn naam en foto openbaar gemaakt, in de hoop hem dan sneller te kunnen vinden. Justitie komt vanochtend met meer informatie over de aanhouding.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl