Jos B. na tip aangehouden in Spanje in zaak-Nicky Verstappen

Aangepast
Jos B. plaatste zelf beelden op internet van zijn tochten door de natuur ANP

Jos B., de verdachte in de zaak-Nicky Verstappen, is aangehouden in Spanje. Dat meldt de politie in Limburg. Hij zit vast in een Spaanse cel en zal worden uitgeleverd aan Nederland.

De politie kwam hem op het spoor na een tip van een getuige. Die had hem herkend aan de hand van de foto's die afgelopen woensdag zijn verspreid.

Peter R. de Vries meldt dat B. bij Barcelona is aangehouden. Volgens de verslaggever sliep hij in een kleine tent en werd hij in een open veld opgepakt.

Burgerplicht

De tipgever zocht zaterdagmorgen contact met Telegraaf-verslaggever Marcel Vink, die al snel doorhad dat het serieus was. "Hij had heel specifieke informatie, wilde zijn burgerplicht doen en had details die ik redelijk kon checken."

Volgens Vink heeft de tipgever B. een aantal keren gesproken, nog voordat B. werd gezocht. "Toen de foto's vorige week naar buiten kwamen wist de tipgever meteen wie het was. Hij heeft het nog geverifieerd bij een vriend van hem en ze waren het er beiden over eens."

Vink noemt het opmerkelijk dat B. heel ontspannen met een landgenoot had gepraat, terwijl het idee bestond dat hij onder de radar wilde blijven. "Hoe dat komt en wat erachter zit weet ik niet, maar er was niet veel op hem aan te merken."

De journalist bracht de tipgever in contact met de politie. "We mochten er natuurlijk niets over melden. Voor ons als krant is dat een dun koord om op te moeten balanceren, maar het onderzoeksbelang stond voorop. Ik denk dat we daarin uiteindelijk de juiste keuze hebben gemaakt."

Jos B.

De NOS heeft de afgelopen dagen de volledige naam van Jos B. gebruikt in de berichtgeving en hem herkenbaar in beeld gebracht. Nu B. is opgepakt, is er geen reden meer om hem herkenbaar in beeld te brengen en zijn naam voluit te gebruiken. B. is een verdachte van een strafbaar feit en we behandelen hem hetzelfde als andere verdachten. Lees hier meer

Woensdag maakte de politie bekend dat er een doorbraak was in de zaak en dat er een verdachte in beeld was, de 55-jarige B.

Hij was spoorloos sinds februari dit jaar, toen er voor het laatst contact met hem was. In april gaf zijn familie hem op als vermist.

De Nederlandse politie weet nog niet wanneer B. wordt uitgeleverd, omdat de Spaanse politie de regie heeft. De tiplijn blijft open omdat de politie nog steeds informatie zoekt om een zo goed mogelijk beeld te krijgen.

Tussen 10.00 uur en 12.00 uur komt de hoofdofficier van justitie met meer informatie.

Plaats waar Jos B. woonde in 1998 (1) Laatst bekende verblijfplaats in de Vogezen (2) Locatie waar B. is opgepakt (3) NOS

Rond zijn vermissing heeft B. online gezocht naar verlaten dorpjes in Spanje. Dat vertelt zijn voormalige bushcraft-collega Johan Mees, die zijn laptop in een hutje in Frankrijk vond, aan het Brabants Dagblad.

"Dat hij in Spanje is aangehouden, verbaast mij dus niets", zegt de voorzitter van Stichting Bushcraft Nederland. Mees heeft in Frankrijk naar B. gezocht.

Nicky Verstappen (11) verdween in de nacht van 9 op 10 augustus 1998 tijdens een zomerkamp op de Brunssummerheide. Een dag na zijn vermissing werd hij dood gevonden in de omgeving van het kamp.

De afgelopen jaren werden verscheidene verdachten aangehouden, maar allemaal wegens gebrek aan bewijs weer vrijgelaten. Een dna-match bracht politie en justitie bij B. Hij wordt formeel verdacht van een levensdelict. Ook wordt hij op basis van "aanwijzingen in het dossier" verdacht van seksueel misbruik van de jongen.

STER Reclame