Jos Brech plaatste zelf beelden op internet van zijn tochten door de natuur
NOS Nieuws

Jos Brech is bushcrafter en kan daarom 'leven lang van radar verdwijnen'

Jos Brech, de verdachte in de zaak Nicky Verstappen, is een ervaren bushcrafter. Dat kan hem helpen te overleven in de natuur, want juist daarover gaat het bij het bushcraften, zegt instructeur Siegurd van Leusen. Hij kent Brech uit de bushcraftwereld.

"Bij bushcraften gaat het erom je verblijf in de natuur zo aangenaam mogelijk te maken", vertelt Van Leusen. "Water filteren, vuur maken met zo min mogelijk middelen, dieren opsporen, fuiken maken."

Wie daar goed in is, kan lange tijd verdwijnen volgens de bushcraftinstructeur. "Je kan weken overleven. Maar als je weken kan overleven, kun je ook jaren overleven. Sterker: als je de technieken beheerst en je hebt goede kennis van zaken als het gaat over water, jacht, vissen, planten vergaren, dat soort dingen, dan kun je gewoon je leven lang van de radar verdwijnen."

In West-Europa is het wel moeilijker om niet gevonden te worden. "We hebben in West-Europa niet zoveel privacy dat je ergens je leven lang onopgemerkt kunt wonen. Uiteindelijk zal toch iemand je vinden. Tenzij er een ongeluk gebeurd is, wat wij dus ook dachten in de maanden na zijn vermissing."

Siegurd van Leusen kende Jos Brech uit de bushcraftwereld. Ze verloren een gezamenlijke vriend, Erik Versantvoort, die ook aan bushcraften deed:

'Jos is iemand die goed kan functioneren in de natuur'

Brech vertrok in oktober naar een chalet in de Vogezen waar hij beheerder was. Hij zat samen met Siegurd van Leusen in een stichting om het chalet te behouden als uitvalsbasis voor bushcraftexpedities. Na zijn vermissing gingen bushcrafters naar hem op zoek in het gebied. "Het bushcraftwereldje is heel hecht", zegt Van Leusen. "Als er iets gebeurt met iemand in de natuur dan zijn er heel veel mensen die uit loyaliteit naar diegene gaan zoeken."

Hij benadrukt dat de meeste bushcrafters altijd gegevens over hun route en bestemming achterlaten. "Het is een ongeschreven regel dat als je iets gaat doen in the middle of nowhere en je weet dat je lange tijd weg bent, dat je in ieder geval het thuisfront informeert. Ik heb vorig jaar mijn been gebroken in Schotland en had mijn vrouw duidelijk verteld waar ik was. Daardoor kon ik snel gered worden. Dat is zoals het hoort."

  • YouTube
    Verdachte Jos Brech tijdens een expeditie in de natuur
  • Youtube
    Hij organiseerde overlevingstochten in Europa
  • YouTube

Dat Brech niet heeft gemeld waar hij naartoe ging, vond Van Leusen wel vreemd. "Maar schijnbaar deed hij dat vaker, op pad gaan zonder telefoon en zonder iets. En dan kwam hij na twee maanden weer terug. Je hebt wel meer mensen die dat zo doen."

Of de verdachte in de zaak Verstappen de bushcrafttechnieken goed beheerst, kan hij niet zeggen. "Dat weet ik niet. Ik ken zijn capaciteiten niet, want ik heb hem nooit meegemaakt. Het zou kunnen, maar van wat ik gezien en gelezen heb, was het iemand die gewoon de natuur erg liefhad en daar ook goed kon functioneren."

Al 20 jaar loopt het onderzoek in de zaak rond Nicky Verstappen. Een overzicht in beeld:

Zoektocht naar moordenaar Nicky Verstappen duurt al 20 jaar

Van Leusen beschrijft Brech als een gesloten persoon. "Van de paar keer dat ik hem uitgebreid gesproken heb, kan ik alleen maar zeggen dat het een heel aardige, zachte man was, maar ook een introverte man. Dus niet veel praten en rustig qua karakter." De instructeur is enorm geschrokken van het nieuws. "We hebben altijd gedacht dat er een ongeluk of een misdrijf in het spel was en nu hoor je dit. Te bizar voor woorden."

Eenling

Ook vrienden en oud-collega's tonen zich geschokt, en noemen Brech onder meer een "eenling met veel fantasie". In een vermissingsbericht is te lezen dat hij geen auto en mobiele telefoon heeft.

Brech woonde in 1998, ten tijde van de dood van Nicky, in Simpelveld, niet ver van de Brunssummerheide waar het lichaam van de jongen werd gevonden. Hij was toen 35 jaar oud. Hij was actief bij de scouting en werkte enige jaren op een peuterspeelzaal. Ook kwam hij in 1985 in beeld voor een zedendelict, maar dat leidde niet tot vervolging.

De verdachte woonde lang bij zijn moeder en verhuisde later naar Veendam. Hij heeft geen relatie en geen kinderen. Zijn moeder was erg ziek, dus had Brech aangegeven dat hij na zijn wandeltocht twee weken op bezoek wilde komen, maar hij kwam niet. Zijn moeder is inmiddels overleden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl