NOS NieuwsAangepast

Jos Brech, eenling met een gruwelijk geheim?

Wie is Jos Brech, de 55-jarige verdachte in de zaak-Nicky Verstappen? Vandaag maakte de politie bekend dat hij door het dna-verwantschapsonderzoek in beeld is gekomen. Vrienden en oud-collega's tonen zich geschokt, en noemen hem een "eenling met veel fantasie".

Brech woonde in augustus 1998, ten tijde van de dood van Nicky, in Simpelveld, niet ver van de Brunssummerheide waar het lichaam van de jongen werd gevonden. Hij was toen 35 jaar oud. Hij was actief bij de scouting en werkte enige jaren op een peuterspeelzaal. Ook kwam hij eerder in beeld voor een zedendelict. Dat feit werd geseponeerd.

Een paar dagen nadat het levenloze lichaam van Nicky was gevonden, liep Brech langs de plaats delict. Hij werd opgemerkt door de marechaussee. Die maakten een proces-verbaal van het gesprek met de man. Zo kwam zijn naam terecht in het politiedossier. Daarna werd hij nog twee keer gehoord, maar niet als verdachte aangemerkt.

Brech verhuisde later naar Veendam. In het vermissingsbericht van Brech is te lezen dat hij geen auto en mobiele telefoon heeft. Ook heeft hij geen socialemedia-accounts. "Jos is iemand die vaak vertraagd reageert op mails, niet vaak contact zoekt en doordat hij geen mobiele telefoon heeft ook gewend is langere tijd onbereikbaar te zijn", is te lezen in het bericht.

Niemand kent Jos goed. Het is een eenling die weinig contact heeft met mensen.

Siegurd van Leusen

De man is bushcrafter. Daardoor beheerst hij allerlei overlevingstechnieken in de natuur. Samen met Erik van 't Padje is hij beheerder en bestuurslid van Old Crow, een basiskamp voor bushcrafters in het noordelijk deel van de Franse Vogezen. Hij reisde vaak naar Frankrijk. Dat deed hij ook in februari: toen zei Brech dat hij een wandeltocht ging maken in de Vogezen. Omdat zijn familie geen contact met hem kreeg, werd hij in april als vermist opgegeven.

"Niemand kent Jos goed. Het is een eenling die weinig contact heeft met mensen", vertelt Siegurd van Leusen, die Brech kent via de bushcraftwereld. "Hij praat weinig en leeft erg op zichzelf. Ook is hij het liefst zo veel mogelijk in de natuur. Het is moeilijk uit te leggen wie Jos is."

Brech kon niet goed omgaan met kinderen. Daarom hebben we bij de scouting aan hem gevraagd om op te stappen.

Jo Dirks

Jo Dirks, een collega van de scouting in Nuth, is erg verbaasd en geschokt. Hij heeft in de jaren 80 met Brech samengewerkt. "Aan Brech is verzocht op te stappen, vanwege zijn omgaan met kinderen. Niet vanwege zedenconflicten, maar omdat hij niet goed kon omgaan met kinderen."

Brech voldeed niet aan de kwaliteiten die van een staflid werden geëist, zegt Dirks. "Hij had te veel fantasie. Verder was hij wel technisch goed aangelegd, dus ik ben niet verbaasd dat hij ging bushcraften."

Brech had geen relatie en geen kinderen. Zijn moeder was erg ziek, dus had Brech aangegeven dat hij na zijn wandeltocht twee weken op bezoek wilde bij zijn moeder in Simpelveld. Maar hij kwam niet en zijn moeder is inmiddels overleden.

Guillaume Saes had vroeger een café in Simpelveld waar Brech tussen 1985 en 1993 vrijwel elke avond kwam. Niet dat hij dronk, rookte of achter de vrouwen aanjoeg. Dat heeft Saes nooit gemerkt. "Hij zat in de tafelvoetbalcompetitie, vandaar dat hij er dagelijks was."

Saes zegt dat Brech geen buitenbeentje was, want in de kroeg kon hij goed meekomen en deed hij actief mee aan de vele activiteiten. Maar hij op zichzelf was, dat was hem wel duidelijk:

'Als je hem zag lopen, zag je meteen dat het een apart figuur was'

Brechs collega en vriend Erik van 't Padje, die de afgelopen maanden intensief naar hem op zoek was, is geschrokken. "Ik kende Jos alleen als een zeer toegewijd en gepassioneerd bushcrafter, niet als een mogelijke dader in deze zaak", schrijft hij op Facebook.

"Ik heb me, net als velen van jullie, ingezet om een vermiste vriend te vinden. Het doet me enorm veel pijn dat deze 'vriend' blijkbaar een gruwelijk geheim met zich meedraagt, een geheim waar ik op geen enkele wijze bij betrokken had willen zijn."

Ik hoop dat Jos zijn verantwoordelijkheid neemt.

Erik van 't Padje

Van 't Padje hoopt dat Brech zich snel meldt bij de politie. "Ik heb de laatste maanden vaak gewenst dat ik hem nooit had leren kennen, maar zo werkt het in het leven helaas niet. Het enige wat nu nog overblijft is hopen, hopen dat dit zo snel mogelijk tot een oplossing in de zaak leidt en dat deze ellende zo snel mogelijk uit mijn en vooral ook het leven van de ouders van Nicky verdwijnt."

Er is maar één persoon verantwoordelijk in dit verhaal, gaat Van 't Padje verder. "Die persoon is Jos Brech. Ik spreek de hoop uit dat hij nu zijn verantwoordelijkheid neemt, zodat de ouders van Nicky eindelijk rust en antwoorden krijgen. Ze hebben al twintig jaar gewacht en leven die tijd al in enorme onzekerheid. Daar moet een einde aan komen."

We hebben enkele reacties van betrokkenen op de doorbraak in de zaak rond Nicky Verstappen gevat in video:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl