Aartsbisschop: 'Paus wist van misbruik door McCarrick en moet aftreden'

time icon
Hollandse Hoogte | AP

Paus Franciscus wist al jarenlang dat kardinaal Theodore McCarrick gelovigen misbruikte. Dat zegt een aartsbisschop die jarenlang Vaticaan-diplomaat was in de VS. Carlo Maria Vigano vindt dat de paus hierom moet aftreden.

Vigano schrijft in een verklaring van 11 pagina's dat hij in juni 2013, kort nadat Franciscus tot paus was gekozen, aan hem heeft verteld over het bestaan van "zo'n dik dossier" over McCarrick. Ook zegt Vigano dat hij al in 2006 aan hoge functionarissen binnen het Vaticaan heeft gemeld dat McCarrick werd verdacht van het misbruiken van volwassen kerkgangers.

Maffia

In de verklaring die op katholieke nieuwssites is gepubliceerd, staat een lijst met huidige en voormalige verantwoordelijken van het Vaticaan en de kerk in Amerika die van het misbruik door McCarrick afwisten.

Vigano schrijft dat het bedekken "een samenzwering van stilte is die niet veel verschilt van dat wat er bij de maffia gebeurt".

Hij vindt dat de paus zijn "fouten moet toegeven" en een goed voorbeeld moet geven aan kardinalen en bisschoppen die het misbruik door McCarrick hebben bedekt "en met hen allemaal moet aftreden".

Carlo Maria Vigano (m.) AFP

Het Vaticaan heeft niet direct gereageerd. Op een bijeenkomst in Ierland zei de paus gisteren dat het misbruik een "bron van pijn en schaamte" voor de katholieke gemeenschap blijft, en dat hij die gevoelens deelt.

Ook noemde hij het terecht dat Ieren boos zijn over het falen van de kerkelijke leiders om op de juiste manier te reageren op deze "weerzinwekkende misdaden".

Oud-aartsbisschop van Washington Theodore McCarrick wordt onder meer beschuldigd van seksueel misbruik van een 16-jarige misdienaar in de jaren 70. Tijdens de voorbereidingen op de kerst-mis zou hij zijn hand in de broek van de jongen hebben gestoken.

McCarrick heeft gezegd dat hij zich daar niets van kan herinneren, maar de Amerikaanse tak van de kerk concludeerde na onderzoek dat de beschuldiging geloofwaardig is. Deze zaak heeft hem uiteindelijk de kop gekost.

De oud-aartsbisschop wordt ook beschuldigd van het misbruik van een 11-jarige jongen en enkele volwassen mannen. Eind vorige maand accepteerde de paus zijn ontslag.

STER Reclame