NOS Nieuws

De kerk wist al jaren van misbruikverhalen over 'oom Teddy' McCarrick

Oom Teddy, zo noemen James en zijn zes broers en zussen hun priester. De 39-jarige man, een rijzende ster binnen de katholieke kerk, is een huisvriend van de familie.

Als James 11 is, komt de priester zijn kamer binnen, terwijl de jongen zich staat om te kleden. "Hij zei: draai je om", vertelt James, nu 60, in een interview met The New York Times. "Ik wil het echt niet, want ik wil niks laten zien." Maar hij doet uiteindelijk toch wat oom Teddy vraagt.

En oom Teddy laat zijn broek ook zakken. "Kijk, we zijn hetzelfde", zegt hij. Het is het begin van een misbruikrelatie die volgens James twintig jaar duurt. De oom Teddy in dit verhaal is de nu 88-jarige Amerikaanse kardinaal Theodore McCarrick, van wie paus Franciscus vandaag het ontslag heeft geaccepteerd.

Het verhaal van James, die niet wil dat zijn achternaam bekend wordt, is niet het enige misbruikverhaal met McCarrick in de hoofdrol. Hij wordt daarnaast beschuldigd van het misbruik van een 16-jarige misdienaar en enkele volwassenen.

Tweepersoonsbed

Een van die slachtoffers, Robert Ciolek, deed eerder ook zijn verhaal tegen de Amerikaanse krant. In de jaren 80 studeert Ciolek, dan begin 20, in New Jersey aan het seminarie.

De bisschop, McCarrick, vertelt hem dat hij veel in zijn mars heeft. Misschien kan hij wel in Rome gaan studeren en carrière maken binnen de katholieke kerk. Ciolek: "Ik vertrouwde hem en ik bewonderde hem."

McCarrick nodigt hem en andere jonge studenten regelmatig uit, onder meer in een strandhuis van het bisdom. Ze verblijven er dan het hele weekend. Aan het eind van de avond vraagt de bisschop altijd een van de studenten mee naar zijn kamer, waar een tweepersoonsbed staat. Daar volgen ongewenste aanrakingen.

"Mijn observatie is dat mensen ervan walgden. Sommigen vonden de aandacht wel leuk, hoewel het natuurlijk verknipte aandacht was", vertelt Ciolek. "Maar ik herinner mij niemand die het echt prettig vond en hoopte dat hij zou worden aangeraakt."

Jaren later doet Ciolek zijn verhaal tegen het bisdom. Hij treft in 2005 een schikking van 80.000 dollar. Twee jaar later schikt het bisdom met een andere seminariestudent die ook zegt misbruikt te zijn door McCarrick.

In het dossier van de man, die anoniem wil blijven, staat een gebeurtenis beschreven uit 1987. McCarrick, inmiddels aartsbisschop van Newark, neemt de student mee uit eten in New York en vraagt hem daarna mee naar zijn appartement. Daar moet hij zich omkleden: McCarrick heeft een matrozen-T-shirt en een korte broek klaarliggen.

De twee gaan in bed liggen. "Hij sloeg zijn armen om mij heen en wrong zijn benen tussen de mijne." Brieven aan de student, die in het dossier zitten, ondertekent McCarrick met 'oom Ted' of 'oom T.'.

In 2001 wordt McCarrick kardinaal

Deze man en Robert Ciolek maken hun verhaal, apart van elkaar, in jaren 90 aanhangig bij de katholieke kerk. Het maakt geen indruk, want in 2000 wordt McCarrick aartsbisschop van Washington D.C., een van de meest prestigieuze banen van de Amerikaanse kerk. Een jaar later benoemt paus Johannes Paulus II hem tot kardinaal.

In de jaren die volgen, komen er meer verhalen naar boven over McCarrick, die in 2006 met emeritaat gaat. Verschillende functionarissen binnen de kerk trekken aan de bel over misbruik. De zaak die hem uiteindelijk de kop kost, draait om een 16-jarige misdienaar.

Kerst-mis

In de jaren 70, aan het begin van zijn carrière, is McCarrick priester in New York. Tijdens de voorbereidingen op de kerst-mis zou hij zijn hand in de broek van de misdienaar hebben gestoken.

De Amerikaanse katholiek kerk achtte dit verhaal zo geloofwaardig dat ze McCarrick vorige maand hebben geschorst. De kardinaal zei toen in een verklaring dat hij zich van dat misbruik niets kan herinneren. Over de andere beschuldigingen heeft hij zich niet uitgesproken.

Afgelopen vrijdag stuurde hij de paus een brief waarin hij zijn ontslag als kardinaal aanbiedt. Paus Franciscus heeft McCarrick opgedragen om zich tot de rechtszaak terug te trekken in een huis van de kerk en boete te doen door middel van gebeden.

James reageert tegen persbureau AP verheugd op het ontslag van McCarrick. "De waarheid overwint alles. Gelukkig heeft iedereen tegenwoordig meer begrip voor de schade die priesters hebben aangericht. Nu kunnen we beginnen te helen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl