Sainte-Marie-aux-Mines
NOS Nieuws

In de Vogezen hoor je iedereen over Jos Brech, maar van de zoektocht zie je niets

Het Franse dorp Sainte-Marie-aux-Mines stond tot een paar dagen geleden alleen bekend om zijn mooie omgeving. Nu is het hele dorp in de ban van de vermiste Jos Brech, de verdachte in de zaak-Nicky Verstappen. Hij verbleef in het dorp voordat hij van de radar verdween. "Je hoort iedereen hier over hem, maar je ziet helemaal niets van de zoektocht", vertelt verslaggever Thomas Kusters, die aanwezig is in het dorp.

De zoektocht naar Brech is rond het dorp al helemaal afgerond. Wekenlang werd er met helikopters en warmtecamera's naar de 55-jarige man uit Simpelveld gezocht. "Ook zijn collega-bushcrafters hebben hier lang naar hem gezocht. Maar dat was nog toen het alleen een vermissingszaak was", zegt Kusters.

Nu is er niets meer te zien van de zoektocht. "Er hangen geen posters of foto's. Het is wel het gesprek van de dag en de lokale kranten staan er al twee dagen vol mee. Maar dat is het."

Ik wist niet van Brechs bestaan af.

Eigenaresse tabakszaak

Brech vertrok in oktober naar de Vogezen in Frankrijk. Daar beheerde hij samen met een collega het bedrijf Old Crow, dat zich richtte op bushcraften (overleven in de natuur). Aan zijn familie liet hij weten een wandeltocht in de bergen te gaan maken, maar hij liet niets meer horen. In april werd Brech als vermist opgegeven.

"Meerdere mensen hebben me hier verteld dat het gek is dat niemand hem meer heeft gezien", vertelt Kusters. "De bergen zijn makkelijk begaanbaar en er lopen altijd wel mensen. Of er staat een houthakker langs de weg."

De mensen in het dorp kennen Brech niet goed. Sommigen hebben hem wel eens zien lopen. De eigenaresse van de tabakszaak in het dorp, die zegt iedereen te kennen, heeft Brech nog nooit gezien. "Ik wist niet van zijn bestaan af. Klanten hebben hem wel eens gezien. Hij leefde blijkbaar een teruggetrokken bestaan."

De hut waar Brech een tijdje in heeft verbleven, is niet makkelijk vindbaar, vertelt Kusters. Een inwoner van het dorp vertelde hem dat hij niet zou weten hoe hij de hut zou kunnen vinden. "Ik heb er ook nog nooit iets over gehoord", zei hij. Momenteel zijn er ook geen bushcrafters in het dorp.

Bushcraft Basecamp The Old Crow

Eergisteren meldde de politie een doorbraak in de zaak rondom de dood van de 11-jarige Nicky Verstappen. In 1998 werd de jongen dood gevonden op de Brunssumerheide, vlakbij het vakantiekamp waar hij verbleef. Brech kwam uit dna-onderzoek naar voren als verdachte. De politie heeft inmiddels ruim 1000 tips binnengekregen.

De zoektocht naar de dader in de zaak-Nicky Verstappen duurt al 20 jaar. Een overzicht:

Zoektocht naar moordenaar Nicky Verstappen duurt al 20 jaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl