Het artikel van 8 juli 1985
NOS NieuwsAangepast

Krantenbericht uit 1985 helpt politie niet verder in zaak-Verstappen

Onderzoek van een krantenartikel uit 1985 heeft geen nieuwe aanknopingspunten opgeleverd voor de zaak van Nicky Verstappen. De politie heeft vandaag bekeken of een krantenbericht uit het Limburgs Dagblad van 8 juli 1985 nieuwe inzichten kon opleveren.

In het artikel staat dat een man uit Simpelveld tegenover de Rijkspolitie bekende dat hij ontucht had gepleegd met twee 10-jarige jongens, die meededen aan een speurtocht. Een jaar eerder zou dezelfde man ontucht hebben gepleegd met twee minderjarige jongens in Wijlre.

Mogelijk gaat het om Jos Brech, over wie het Openbaar Ministerie gisteren bekendmaakte dat hij als verdachte wordt beschouwd in de zaak-Nicky Verstappen, die in 1998 dood werd gevonden op de Brunsummerheide. Er is een 1-op-1-match gevonden tussen dna op kleding van de jongen en het dna van Brech.

Geseponeerd

Het OM maakte gisteren ook bekend dat Brech in 1985 verdachte is geweest in een zedendelict. Details kon de politie niet vinden, omdat het dossier grotendeels is vernietigd. De politie wist alleen te vertellen dat de zaak destijds werd geseponeerd.

Peter R. de Vries, die de zaak-Verstappen jarenlang onderzocht, is ervan overtuigd dat het krantenbericht betrekking heeft op dezelfde zaak, maar de politie kan dat niet bevestigen.

"We kunnen geen antwoord vinden, omdat we geen informatie hebben over bijvoorbeeld het slachtoffer dat wordt genoemd", zegt de politie. Dat is ook niet meer te achterhalen, omdat er in de politiesystemen niets meer over te vinden is. "We gaan het ook niet verder onderzoeken, tenzij er iemand opstaat die meer weet.

Brech is in 2001 in de zaak-Verstappen gehoord, omdat hij 3,5 uur na de vondst van het lichaam op de Brunssummerheide was gezien. De politie had daar een aantekening van gemaakt.

Kruisje achter zijn naam

Tijdens het verhoor in 2001 is volgens De Vries aan de orde gekomen dat Brech in 1985 het misbruik van twee 10-jarige jongens had bekend. "Ik zou op dat moment een kruisje achter zijn naam hebben gezet", zei De Vries. "We moeten beter naar deze man gaan kijken."

De Vries snapt ook niet waarom Brech in 2008 niet mee hoefde te doen, toen een aantal mensen gevraagd werd dna af te staan voor het Verstappen-onderzoek.

"Hij stond aanvankelijk als passant op die lijst, maar is ervan afgestreept, om efficiency-redenen of andere redenen", zei De Vries gisteren in Laat op één. "Eigenlijk zou je kunnen zeggen, als ze hem toen hadden opgeroepen, dan hadden we de zaak tien jaar geleden opgelost."

Verdwijning

Het OM zei ook dat Brech in oktober vorig jaar naar de Vogezen is vertrokken en dat er na 19 februari niets meer van hem is vernomen.

Buren van zijn moeder zeiden na de persconferentie tegen journalisten dat hij in april nog in Simpelveld bij het huis van zijn moeder is gezien. De politie hoopt dat deze mensen zich melden.

In de omgeving van de hut in de Franse Vogezen waar de verdachte in de zaak Nicky Verstappen voor het laatst is gezien wordt op dit moment niet gezocht, zegt een redacteur van de NOS die bij de hut is. Volgens hem staat die laatst bekende verblijfplaats van Brech op zo'n twintig minuten rijden van het dichtstbijzijnde dorpje.

De zoektocht naar de dader in de zaak-Nicky Verstappen duurt al 20 jaar. Een overzicht:

Zoektocht naar moordenaar Nicky Verstappen duurt al 20 jaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl