YouTube

De politie heeft tot gisteravond ruim 200 tips binnengekregen over de 55-jarige verdachte in het onderzoek naar de dood van Nicky Verstappen. "Er wordt heel veel gebeld", zei Ingrid Schäfer-Poels, politiechef Eenheid Limburg, in talkshow Laat op één.

De meeste tips gaan over de mogelijke verblijfplaats van Jos Brech. Ook bellen er mensen die denken dat ze hem hebben gezien, "in allerlei landen", zei Schäfer-Poels. "Die tips gaan we met spoed onderzoeken."

De 11-jarige Verstappen werd in 1998 dood aangetroffen op de Brunssummerheide, vlak bij het vakantiekamp waar hij verbleef. Vermoedelijk is hij ook seksueel misbruikt door de dader. "Het dossier biedt daarvoor aanwijzingen", zei hoofdofficier van justitie Jan Eland gisteravond bij Laat op één.

Gisteren werd bekend dat er een doorbraak is in de coldcasezaak. Via dna-onderzoek is Brech naar voren gekomen als verdachte. Dat was op 8 juni. Een maand eerder was hij door zijn familie als vermist opgegeven.

De politie vermoedt dat Brech in het buitenland zit. Het nieuwsbericht over de doorbraak in de zaak is vertaald in het Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans. Europol heeft Brech op de lijst van meest gezochte voortvluchtigen in Europa gezet.

De 55-jarige verdachte was in oktober vorig jaar vertrokken naar een chalet in de Vogezen, een berggebied in het oosten van Frankrijk. Franse media hebben een gedetailleerd signalement van de Nederlander verspreid. Brech is een zogeheten bushcrafter en kan volgens deskundigen lange tijd overleven in de natuur.

Buurvrouw

Een voormalig buurvrouw van de verdachte zegt tegen persbureau ANP dat ze Brech in april nog heeft gezien in Simpelveld. Het persbureau schrijft dat hij daar vermoedelijk was omdat zijn moeder net was overleden. In diezelfde maand deed familie van Brech aangifte van zijn vermissing.

Brech woonde ten tijde van de dood van Verstappen bij zijn moeder in de Limburgse gemeente. Simpelveld ligt zo'n 13 kilometer ten zuiden van de Brunssummerheide, waar het lichaam van de jongen werd gevonden.

Een paar dagen na de vondst liep Brech langs de plaats delict. Hij werd opgemerkt door de marechaussee. Die maakte een proces-verbaal van het gesprek met de man. Zo kwam zijn naam terecht in het politiedossier.

Dna van familieleden en dna-onderzoek op de spullen van Brech leidden uiteindelijk, twintig jaar later, naar de 55-jarige verdachte. De afgelopen twee maanden is gezocht naar de man, maar dat leidde tot niets. Om die reden zochten politie en justitie gisteren de publiciteit.

De zoektocht naar de dader in de zaak-Nicky Verstappen duurt al 20 jaar. Een overzicht:

Zoektocht naar moordenaar Nicky Verstappen duurt al 20 jaar

STER reclame