NOS NieuwsAangepast

Van der Weijden bij feest in Leeuwarden: 'Voel me nu stuk beter'

Hoewel Maarten van der Weijden zijn Elfstedenzwemtocht heeft moeten staken, is het eindfeest in Leeuwarden gewoon begonnen. De zwemmer is zelf ook aanwezig in de Friese hoofdstad.

In een eerste reactie op zijn race zei Van der Weijden dat hij zich een stuk beter voelt dan vanmiddag, toen hij zijn tocht moest staken:

Van der Weijden staakte zijn tocht van 200 kilometer om geld op te halen voor onderzoek naar kanker na 163 kilometer, waar hij ongeveer 55 uur over had gedaan. Volgens zijn arts was het medisch niet verantwoord om door te gaan.

Frans Bauer

De olympisch kampioen van 2008 zou vanavond in Leeuwarden gehuldigd worden met optredens van onder meer Ilse DeLange en Frans Bauer. Die optredens gaan door.

Ook zou Van der Weijden onthaald worden door premier Rutte, die voor een werkbezoek toch al naar Leeuwarden gaat vanavond. "Of ik Van der Weijden daar ga ontmoeten, is nog niet duidelijk", zegt Rutte. "Maar wat is hij een kanjer. Wat heeft deze man een waanzinnige prestatie geleverd."

De premier kwam in zijn reactie superlatieven tekort voor Van der Weijden:

Rutte: 'Maarten van der Weijden is een kanjer'

KWF Kankerbestrijding noemt het staken van de zwemtocht "droevig". "Maar wat een prestatie. Hij is ziek geworden. Maarten, we leven met je mee. Beterschap!", schrijft de organisatie op Twitter.

Erben Wennemars, die Van der Weijden vannacht begeleidde vanaf een boot, noemt de tocht van de zwemkampioen heroïsch. "Het kan eigenlijk helemaal niet", zei hij tegen de NOS.

Cees van den Hoogenband, oud-zwemcoach en vader van olympisch kampioen Pieter van den Hoogenband, vermoedt dat het slaaptekort Van der Weijden heeft opgebroken. "Je hele dag-nacht-ritme gaat eraan. Het lichaam raakt totaal verstoord. Ik begreep ook dat hij niets meer binnenhield. Dat krijg je dan ook niet meer aangevuld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl