NOS SportAangepast

Van der Weijden: 'Ik hoop Dokkum te halen, doe m'n stinkende best'

Van der Weijden: 'Ik hoop Dokkum te halen, doe m'n stinkende best'

"Ik heb een pittige nacht gehad, maar alles tezamen gaat het wel oké." Hangend aan een bootje geeft Maarten van der Weijden een update over hoe hij zich voelt. Hij is al ruim vijftig uur onderweg in zijn Elfstedenzwemtocht, waarmee hij geld ophaalt voor onderzoek naar kanker.

De armslag is flink vertraagd, maar Van der Weijden wil van geen opgeven weten. Hij doet op dit moment een powernap vlakbij Birdaard, op zo'n zeven kilometer van Dokkum. "Ik hoop dat ik Dokkum ga halen, ik doe in ieder geval m'n stinkende best."

Zijn oorspronkelijke doel was om vanavond om 19.00 uur te finishen in Leeuwarden. "Daar is dan een mooie afsluiting, dat wil ik wel halen", vertelt de olympisch kampioen van 2008, die zich wel realiseert dat dat heel ingewikkeld wordt.

"Ja, die rekensom heb ik zelf ook gemaakt. Dus in eerste instantie gaan we ons stinkende best doen voor Dokkum, dan hebben we in ieder geval alle elf steden gehad. En dat is denk ik heel goed."

Livestream

Via onderstaande livestream is de poging van Van der Weijden non-stop te volgen.

Iets voor half elf zwom hij onder het iconische bruggetje van Bartlehiem door, dat zwart zag van de mensen die hem aanmoedigden voor de resterende elf kilometer die in een rechte lijn naar Dokkum gaan. Van der Weijden hield even stil om met mensen op de brug te praten en zijn duim op te steken.

Het bruggetje dient tijdens Elfstedentochten, met dweilorkest en al, als epicentrum, omdat de schaatsers er twee keer passeren. Dat geldt ook voor Van der Weijden. Als hij in Dokkum zijn tiende stempel haalt, moet hij terug zwemmen om in Leeuwarden te komen. Daar vertrok hij zaterdag om 4.30 uur en daar hoopt hij vanavond ook te finishen.

Van der Weijden passeert iconisch en stampvol bruggetje Bartlehiem

Bij Alde Leije werd Van der Weijden iets na 7.00 uur over een sluis getild. Zijn coach Marcel van der Togt zei daar: "Wat een mensen vannacht. Dat heeft hem zo erg geholpen. Want het gaat goed met hem. Is mentaal er beter bij en scherper dan met andere lange zwemtochten die we hebben gedaan."

Van der Weijden wordt over sluis getild: "Het gaat goed met hem'

Gisteravond haalde Van der Weijden in Franeker zijn negende stempel. Vannacht nam hij drie korte pauzes.

Van der Weijden zwemt nog steeds: 'Diep respect voor de man'

In 1963 beleefde Elfstedenheld Reinier Paping in het stuk van Franeker naar Dokkum de 'Hel van het Noorden'. De 87-jarige schaatser heeft groot respect voor de zwemactie van Van der Weijden, zo blijkt uit een video die Erben Wennemars met hem maakte.

"Hij komt op een punt dat hij wil stoppen, maar daar moet hij toch proberen doorheen te gaan. Ik denk dat hij het nog zwaarder heeft dan ik had in 1963", zegt Paping.

Zelfs in de nacht stonden er mensen op bruggen om Van der Weijden aan te moedigen. Ook kwamen er weer vrienden en bekende Nederlanders in een bootje naast hem varen. Wennemars kwam voorbij, maar ook cabaretier Freek de Jonge.

Gisteravond toen het nog licht was kwam Van der Weijden in Franeker aan. Direct daarna nam hij de eerste van zijn drie pauzes om zich op te laden voor het stuk naar Dokkum.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl