NOS NieuwsAangepast

Friesland juicht voor Maarten van der Weijden, 'een hele grote'

"Maar-ten, Maar-ten!", roepen mensen in koor. In elke Friese plaats waar Maarten van der Weijden zwemt, wordt hij toegejuicht en aangemoedigd door hordes mensen. "Ik vind het werkelijk waanzinnig wat hij doet", zegt een man enthousiast.

"Maarten schreef onlangs het voorwoord voor een boek dat gaat over mijn zoon Peter", zegt de man tegen verslaggever Martijn van der Zande. Peter is overleden aan vrijwel dezelfde variant van leukemie die Van der Weijden heeft gehad.

De zoon had in hetzelfde ziekenhuisbed gelegen waar de atleet later in kwam te liggen. "Alleen Peter heeft, zo heeft Maarten opgeschreven, pech gehad en hij had geluk." De man vindt het geweldig dat de zwemmer zich zo inzet voor de bestrijding van kanker. "Hij hoeft het niet te doen hè. Hij had een prachtige baan en die heeft hij opgegeven om dit werk te doen. Dan ben je echt groot, een reus!"

Over de helft

Het is de tweede dag van de benefietactie en Van der Weijden is al over de helft. De olympisch kampioen legt de Elfstedentocht zwemmend af om geld in te zamelen voor kankeronderzoek.

Vooral in de dorpen is de steun voor Van der Weijden indrukwekkend, merkte verslaggever Tanja Braun.

'Deze man is een held'

"Ik denk dat bij Arum zo'n beetje alle duizend inwoners langs de route stonden", zegt Braun. "Op alle bruggen in het zicht kon je mensen zien." Op sommige plekken was het zelfs zo druk, dat de mensen achteraan de zwemmer amper konden zien.

Een familielid van Van der Weijden zit ook langs de zwemroute. Zij hoopt dat de overweldigende steun de zwemmer weer nieuwe energie geeft om de klus te klaren. "Ik denk dat hij van alle mensen daar een kick heeft gekregen. Overal waar hij langsgaat zijn zo veel mensen. Ik denk dat dit hem heel erg goed doet."

Ook van atleten en BN'ers krijgt Van der Weijden steun. Mede-olympiër en sprinter Churandy Martina moedigde hem bijvoorbeeld aan vanuit een boot.

Op Twitter was ook te zien dat sommige fans met behulp van een hijskraan een glimp van de zwemmer op probeerden te vangen.

"We hebben anderhalf uur in de auto gereden om hem aan te moedigen", zegt een vrouw in Bolsward. "Zo mooi dat iemand zó gepassioneerd is."

Zodra de held langskomt, wordt er geapplaudisseerd. Mensen zwaaien met spandoeken, vlaggen en een enkeling met een vuurwerkfakkel.

Maar de beste aanmoediging voor Van der Weijden vandaag was waarschijnlijk toch wel die van zijn eigen dochters. Die lagen in het dorpje Witmarsum op hem te wachtten. Daar kreeg de zwemheld een zoen:

Kusjes voor Van der Weijden in Witmarsum

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl